Nem engednék a mobilozást a gyalogosoknak sem

Egy közlekedéspszichológus szorgalmazza, hogy vezessenek be szigorúbb szabályozást Ausztriában a mobiltelefonjukat az úttesten való átkeléskor használó sétálókra.

Dr. Gregor Bartl közlekedési szakértő és pszichológus úgy véli, hogy ugyanazt a szabályt kellene alkalmazni a gyalogosan közlekedőkre is, mint ami már létezik az autósok és a kerékpárosok esetében – számolt be a Local.

"Az emberek csak akkor veszik észre a veszélyt, ha felhívjuk rá a figyelmüket" – mondta el kedden reggel az ORF osztrák csatornán. Hozzátette: sokan hallgatnak zenét, vagy sms-eznek a telefonjukon, ezért figyelmetlenül lépnek le az úttestre.

"Az emberek egyszer, kétszer így mennek át az úton, és nem történik semmi. Aztán ez a viselkedés szokássá válik" – magyarázza Bartl.  

Az Egyesült Államokban tavaly folytattak kutatást annak a veszélyeiről, hogy valaki menet közben sms-ezik vagy ellenőrzi a Facebookját. Ennek alapján megalkották a ‘Digital Deadwalkers' vagyis a Digitális zombik koncepcióját. Az amerikai ortopédsebészek akadémiája által végzett kutatás kimutatta, hogy a megkérdezett 6000 amerikai 78 százaléka úgy vélte, hogy a figyelmetlen sétálás komoly probléma. Tízből négy ember már szemtanúja is volt ilyen balesetnek, míg 26 százalék maga is részese volt már hasonlónak.

Bartl elképzelhetőnek tartja, hogy egy törvény elriasztaná az embereket ettől a viselkedéstől. 

A bécsi gyalogosokkal foglalkozó hatóság munkatársa, Petra Jens azonban kételkedik a sikerben. "Mihez kezdenek majd a következő dologgal, ami elvonja az ember figyelmét? Megtiltják, hogy az emberek beszélgessenek egymással, vagy megnézzék a kirakatokat?" - nyilatkozta a Krone című újságnak Jens.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.