Éhesen nézték az űrhajósok a földi embargót

Veszélybe került a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó amerikai és európai űrhajósok ellátása. Az ok a nyugati szankciókra válaszul elrendelt oroszországi élelmiszer-embargó.

A tavaly augusztusban egy évre életbe léptetett moszkvai tilalom az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, valamint Ausztráliából és Norvégiából származó élelmiszerek jelentős részére vonatkozik. Ezért – mint az Interfax orosz hírügynökség beszámolt róla – elakadt a vámon a szállítmány, amelyet a nyugati asztronautáknak vinne a február 17-én a nemzetközi űrállomásra induló Progressz orosz teherűrhajó.

Egy ISS-re induló olasz kozmonauta, Samantha Cristoforetti búcsúja tavaly decemberben. Kopogó szemmel
Egy ISS-re induló olasz kozmonauta, Samantha Cristoforetti búcsúja tavaly decemberben. Kopogó szemmel
Kirill Kudryavtsev / Reuters

A pillanatnyi éhségen túl az éhezés veszélye azért nem fenyegeti az űrhajósokat – közölte az orosz tudományos akadémia orvosbiológiai intézete. A bázis orosz részének ellátásáért felelős intézménytől a hírügynökség úgy értesült, hogy a legénység orosz tagjainak megvannak a szükséges tartalékaik. „Behajózásra” készen áll a nekik szánt újabb – a Progresszel útra kelő – szállítmány is, benne több száz kilogramm élelmiszerrel, valamint vízzel, oxigénnel és tisztálkodószerekkel.

Az orosz kozmonauták pedig, ha kell, megosztják ezeket a nyugati kollégáikkal – mondták Moszkvában. Az űrállomás nemzetközi személyzete jelenleg hatfős: Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Anton Skaplerov orosz, Barry Wilmore és Terry Virts amerikai, valamint Samantha Cristoforetti olasz űrhajós dolgozik a fedélzeten. Ám az ősszel vendég is érkezik az objektumra: már a Moszkva melletti Csillagvárosban van, hogy megkezdje a felkészülést a kozmikus utazásra a világhírű brit énekesnő, Sara Brightman.

A Nemzetközi Űrállomás a háttérben a Földdel
A Nemzetközi Űrállomás a háttérben a Földdel
Reuters/ESA/NASA

A tervek szerint október 4-én indul tíznapos utazásra az űrállomásra. Ezzel ő lesz a nyolcadik civil, aki részt vehet ilyen kalandban. Dublőre egy japán üzletember, Takamacu Szatosi, aki a Newsru.com orosz internetes hírportál szerint – ha Brightman küldetésével minden rendben lesz – 2017–2018-ban válhat űrturistává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.