Nehezebben találnak állást az elhízott emberek

A külső megjelenés fontos szempont egy állásinterjú során – egy új kutatás szerint azonban, amelyet a Journal of Obesity c. szaklap ismertet, nemcsak a jelentkező öltözködése és ápoltsága számít, hanem gyakran a súlya alapján is megítélik a munkaadók.

Már az önéletrajzunkhoz csatolt fotó is gyakran döntő lehet egy állás megpályázása során. Ezért mindenki próbál előnyös képet készíteni magáról, és odafigyel az öltözködésére. De mi a helyzet a súlyunkkal? Hiszen ha valaki elhízott, azt nem tudja elrejteni.

A  Hawaii Egyetem kutatói, hogy lássák, valójában mennyire számít a jelentkező súlya egy állás megpályázása során, női diákokat kértek fel, mondják el a véleményüket 12 önéletrajzról - írja a Mindennapi Pszichológia. A diákok nem tudták, mi a vizsgálat célja – sőt, a kutatók igazából ugyanannak a hat nőnek az anyagát mutatták meg nekik, csak két példányban.

Az egyiken a jelentkező hölgy még a súlycsökkentő műtétje előtti fotóval szerepel, ahol körülbelül 38-41 közötti a BMI indexe, a másikon pedig a műtét után képpel, már normális, 22-24-es értékekkel.

A jelöltek egyébként hasonló életkorúak, 29-32 év közöttiek voltak, hogy ez ne lehessen befolyásoló szempont, s hasonló végzettséggel és szakmai tapasztalattal is rendelkeztek. Az eredmények szerint a diák „munkaadók” a vékonyabb jelölteket vették volna fel, és ha egy elhízottabb jelentkező át is jutott a válogatásukon, eleve alacsonyabb kezdő fizetést ajánlottak volna neki.

Janet Latner, a vizsgálat vezetője szerint bár a diákok nem valódi munkaadók voltak, később ők is belépnek a munkaerőpiacra, ahol akár vezető beosztásba is kerülhetnek, és a kollégáikkal kapcsolatban kell majd hasonló döntéseket hozniuk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.