Negyven zsáknyi családi ezüstre bukkantak Szentpéterváron

Negyven zsáknyi családi ezüst került elő Szentpéterváron, a Nariskin nemesi család palotájának restaurálása közben.

A munkások a födémet bontották meg, amikor felfedeztek egy olyan helyiséget, amely nem szerepelt a tervrajzokban. A körülbelül 6 négyzetméteres területű, 2 méteres belmagasságú szobában volt felhalmozva a Nariskin-család címerével ékesített ezüstnemű – olvasható a Novije Izvesztyija orosz napilap online kiadásában.

Ezüst evőeszközök, amelyeket egy 18. századi nemesi kúria felújítása során találtak a padlólapok alatt a szentpétervári Csajkovszkij utcában
Szentpétervár, 2012. március 30. Az orosz Intarsia Group restauráló cég által közreadott felvételen ezüst evőeszközök láthatók, amelyeket egy 18. századi nemesi kúria felújítása során találtak a padlólapok alatt a szentpétervári Csajkovszkij utcában. A kastély egykoron a Nariskin és Trubeckoj nemesi családok tulajdonában volt. (MTI/EPA/Dmitrij Koscsejev)

A jelek szerint a helyiségben csaknem száz éve senki sem járt. A korabeli lapok alapján sikerült kideríteni, hogy az ezüst asztalneműt 1917 júliusában használhatták utoljára.

A szakemberek jelenleg még megközelítőleg sem tudják felbecsülni a lelet értékét. Mint kiemelték, sehol másutt Szentpéterváron nem lelhető fel asztali ezüstneműnek ennyire teljes készlete, hiszen több ezer tárgyról van szó, az evőeszközöktől a szamovárig. Minden egyes tárgyat külön-külön újságpapírba csomagoltak, majd 40 zsákba rakták. A tárgyak leltározása több napot vesz igénybe.

A kincsleletet rejtő szobában iratok is előkerültek, amelyek Szergej Szomov huszárkapitány tulajdonát képezték. A forradalom után a tiszt Franciaországba menekült, ahol Vlagyimir nagyherceg szűkebb környezetéhez tartozott. A huszárkapitány 1976 februárjában távozott az élők sorából.

A Nariskin-család neve a 16. század közepén bukkant fel. Politikai szerephez először Natalja Nariskina (1651–1694) révén jutott, aki házassága révén Oroszország cárnéja lett. Natalja 1671. február 1-én ment nőül Alekszej cárhoz (1629–1676), a házasságból három gyermek született, köztük Péter (1672–1725), aki később I. Nagy Péterként Oroszország uralkodója lett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.