Négyszázszor riasztott tűzoltók

400 riasztást kaptak a tűzoltók a karácsonyi ünnepek alatt, és a 24-e óta eltelt négy napban tizenöten haltak meg, közülük nyolcan közlekedési balesetben - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t vasárnap.

Dobson Tibor szóvivő elmondta, hogy a riasztások fele tűzeset, másik fele műszaki mentés volt, az utóbbi esetekben többnyire közlekedési balesetekhez kérték a tűzoltók segítségét. Hozzátette, hogy mintegy hatvan riasztás vaklárma vagy téves jelzés volt, ez azonban nem tér el az átlagostól.

Négy nap alatt nyolcan veszítették életüket az utakon, 54-en pedig megsérültek. Egy ember tűzesetben, egy pedig szén-monoxid- mérgezésben hunyt el. Három halottat vízből emeltek ki a tűzoltók, további két esetben pedig azért kérték a segítségüket, hogy bejussanak az elhunytak lakásába.

Karácsonyfatűzhöz illetve adventi koszorú okozta tűzhöz az idén eddig viszonylag kevés esetben, 25-ször kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy a vízkeresztig tartó időszakban még emelkedni szokott az ilyen esetek száma. Megjegyezte, hogy a száradó karácsonyfákon egyre veszélyesebb csillagszórót vagy gyertyát gyújtani.

Dobson Tibor arra is felhívta a figyelmet, hogy a hideg időben, ami az előrejelzések szerint a következő napokban is folytatódik, megindult a szabadvizek jegesedése. A jég azonban még sehol nem alkalmas korcsolyázásra, téli sportolásra, biztonsággal csak a tíz centiméternél vastagabb jégrétegre lehet rálépni.

A szóvivő emlékeztetett, hogy az időjárás függvényében, egy-egy téli szezonban 20-25 jégről mentéshez szokták riasztani a tűzoltókat, és sajnos a jeges vízbe esésnél csekély a lehetősége az életmentésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.