Negyedszerre faggatná a hatóság a megerőszakolt nyolcévest

Sírógörcsöt kapott egy kislány, mikor megtudta, hogy újabb kihallgatáson kell mesélnie a molesztálás részleteiről. 

A gyereket tavaly nyáron bántalmazta egy férfi. az elkövető, aki korábban letöltendő börtönbüntetést is kapott már hasonló cselekményért, beismerő vallomást tett. 

A kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki a vele történtekkel kapcsolatban, azonban most ismét beidézték. A gyerek édesanyja nem hajlandó újra átmenni a procedúrán, és kitenni a lányát még egy traumának. A Magyar Helsinki Bizottság úgy véli, a nőnek igaza van. A vele történtek - a bűncselekmény és a sorozatos kihallgatások - megviselték a 8 éves áldozatot. Több alkalommal pszichológus segítségét kellett kérni az események feldolgozása érdekében. 

A büntetőeljárásról szóló törvény szerint gyermekkorút csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. Mivel a rendőrök tájékoztatása szerint az elkövető a helyszínen elismerte a tettét, a gyerek vallomását fel sem kellett volna venni. Az ennek ellenére többször kihallgatott gyerek korábbi vallomásairól készült jegyzőkönyv és hangfelvétel is. Mindegyik után közölték a családdal, hogy többször nem kell vallomást tenni. Az újbóli kihallgatás a fentiek miatt jogsértő.

"A büntetőeljárási törvény alapelvi jellegű rendelkezése szerint ha a büntetőeljárásban különleges bánásmódot igénylő sértett vesz részt (márpedig a 18. életévét be nem töltött sértett ilyennek minősül), akkor a bíróságnak, az ügyésznek és a nyomozó hatóságnak az eljárás során sértett lehető legnagyobb kíméletével kell eljárnia" - vélekedik a Helsinki Bizottság blogja. "Ennek az előírásnak bizonyosan nem felel meg az, ha egy nyolcéves gyereket, aki szexuális bűncselekmény sértettje volt, negyedszer akarnak meghallgatni tanúként." 

Végül emlékeztetnek Trócsányi László igazságügyi miniszter bejelentésére, miszerint erősíteni kívánja a bűncselekmények áldozatainak jogait a büntetőeljárásban és arra, hogy ezt a törekvést jogalkalmazói gyakorlatra is ki kell terjeszteni.

"Ha még egy szexuális bűncselekménynek áldozatul esett 8 éves kislány esetében sincsenek tekintettel a sértett jogaira és érdekeire az eljáró hatóságok, kétséges, mennyire veszik figyelembe az előírásokat más bűncselekmények és áldozatok esetén."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.