Négy éve lezáratlan a 14 éves fiú halála

Egy 14 éves fiú halála miatt - foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében - bűnösnek talált két, korábban kétszer felmentett pedagógust a Kecskeméti Városi Bíróság kedden; az ügyész és a védők fellebbezése miatt az ítélet nem jogerős.

A per elsőrendű vádlottját, a kunfehértói önkormányzat egyik korábbi csoportvezetőjét is bűnösnek mondta ki a bíróság a fiú halála miatt, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében, ezért 180 napi elzárásnak megfelelő, 54 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A két pedagógust - a per harmadrendű és negyedrendű vádlottját - egy-egy év próbára bocsátotta elsőfokú ítéletében a bíróság.

A 2006-ban indult perben eddig kétszer helyezte hatályon kívül a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a kecskeméti bíróság azon ítéletét, amelyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetésben bűnösnek találta, és 90 ezer forintra büntette a kunfehértói polgármesteri hivatal egyik csoportvezetőjét, míg a gyerekekre vigyázó három pedagógust mindkétszer felmentették. A másodrendű vádlott időközben meghalt, így vele szemben az eljárást megszüntette a bíróság.

A nyolcadik osztályos Csongrád megyei fiú és 43 társa osztálykirándulásra érkezett 2005-ben Kunfehértóra, s három tanárnő felügyeletével strandolni indultak. A strandolásra kijelölt tóparton a baleset napján nem volt úszómester, valamint nem voltak kihelyezve vízmélységet jelző táblák, illetve a mólóra sem tettek ki a vízbe ugrást tiltó táblát. Az úszómester jelenlétéről a hivatal csoportvezetőjének kellett volna gondoskodnia. 

Az úszni nem tudó pedagógusok a parton beszélgették és figyelték a gyerekeket. A sértett fiú a part közelében elmerült a vízben, amit társai jeleztek a tanároknak. A vízbe merült fiút 15-30 perc múlva tudták csak kiemelni. Az újraélesztés után a szíve megindult a fiúnak, a kórházban pedig csaknem kilenc hónapig kómában feküdt, majd meghalt.

Az ügyész a perbeszédében a nagyszámú enyhítő körülmény miatt, mindhárom vádlott esetében, fogházban letöltendő szabadságvesztés kiszabását kérte, de a büntetés letöltését javasolta próbaidőre felfüggeszteni.

Az ítélet elhangzása után az ügyész súlyosításért fellebbezett, az elsőrendű vádlott védője elfogadta az ítéletet, a másod- és a harmadrendű vádlott védője egyaránt felmentésért nyújtott be fellebbezést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.