Négy év fogház a nagymamát és unokáját elgázoló autósnak

A bíróság - nem jogerősen - négy év fogházra ítélte azt a férfit, aki tavaly májusban Pécsett halálra gázolt autójával egy zebrán áthaladó asszonyt és unokáját.

A 32 éves K. Zsoltot halált okozó közúti baleset vétsége miatt marasztalta el a pécsi bíróság. A mezőgazdasági gépkezelő végzettségű, alkalmi munkákból élő férfi 2008. május 21-én délután, a pécsi kertvárosi lakótelepen 62-66 kilométeres sebességgel haladt autójával. Eközben K. Zsolt a mellette ülő barátjával beszélgetett, ami annyira elvonta a figyelmét, hogy csak 4 és fél másodperc elteltével észlelte: az útját keresztező zebrán egy asszony babakocsit tol.

A férfi fékezett és dudált, a balesetet azonban nem tudta elkerülni. A zebrán elgázolt 67 éves asszony és húsz hónapos unokája a kórházban meghalt. K. Zsolt a bíróságon beismerő vallomást tett, felelősségét elismerte, a gyászoló családtól bocsánatot kért, s elmondta, hogy a baleset óta szorong, öngyilkos gondolatok gyötrik, és idegkezelésre jár.

K. Zsolt tettéért legfeljebb ötévi fogház szabható ki, s a bíróság - az enyhítő és súlyosbító körülmények figyelembe vételével - négy évet látott indokoltnak. A bíróság enyhítő körülményként értékelte K. Zsolt beismerő vallomását, súlyosbító tényezőkénte vette figyelembe azt, hogy több közlekedési szabályt is megsértett, sazt nem először tette. A kedden megszületett ítélet mellékbüntetéseként a férfit öt évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Egyébként K. Zsolt 2008. januárjában gyorshajtásért már eltiltották a vezetéstől két hónapra, s ez a büntetés a halálos baleset előtt két hónappal járt le. A pécsi bíróság ítélete nem jogerős, mivel az ellen a vádlott védője enyhítésért fellebbezett. Az ügyész elfogadta az ítéletet.

A pécsi balesetnek nagy társadalmi visszhangja volt helyben és országszerte. A baleset helyszínén a tragédiát követően több ezer ember gyertyás megemlékezést tartott, s az itt élők azt követelték, hogy a 6-os főút lakótelepen átmenő szakaszát, a városon kívül vezessék el. Erre a tüntetők mindmáig nem kaptak ígéretet. A pécsi baleset nyomán több szakértő felvetette, hogy a KRESZ-ben elő kellene írni: a gyalogos átkelőt a járművek csak 30 kilométeres sebességgel közelíthessék meg. Ezt a javaslatot az illetékesek azóta is fontolgatja.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.