Kitelepítik Zalában két falu lakóit

Elsősorban az ország nyugati felében okoz gondot a tegnap óta tartó intenzív esőzés a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint. Változatlanul Zala megyében a legnehezebb a helyzet, ott a szomszédos Somogyból és a fővárosból érkezett tűzoltóegységek segítik a helyiek munkáját.

A védekezésben országosan több mint 3100 ember vett részt 380 technikai eszközzel. Az árvíz és a helyi vízkárok miatt eddig az ország több hatvan településén folyt védekezés, és Zala megyében 15, Veszprém megyében egy, Vas megyében 26, Győr-Moson-Sopron és Somogy megyében hét, Baranyában pedig négy településen kellett embereket és vagyontárgyakat megvédeni a víztől.

Kitelepítések Zalában

Még sötétedés előtt kitelepítik a négy elzárt Zala megyei település közül kettő, az alacsonyabban fekvő Szíjártóháza és Zalaszombatfa lakóit – jelentette be vasárnap kora délutáni sajtótájékoztatóján Lentiben Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató.

Kész terv van arra is, hogy a Kerka és a Lendva további áradása esetén Alsólovászi, Szécsisziget és Kerkaszentkirály mintegy 130 lakóját is kitelepítik, de ezt egyelőre a vízügyi helyzet nem indokolja – tette hozzá. A megye kormánymegbízottja, Rigó Csaba elmondta, hogy a két település kitelepítéséről szóló határozat már elkészült, a lebonyolításhoz szükséges előkészületek folynak.

Eddig összesen 64 településen kellett a víz ellen védekezni, a legkritikusabb helyzet Zala mellett Vas megyében alakult ki. Százhatvannégy embert kellett kitelepíteni, az emberek nagyobb része rokonoknál, ismerősöknél talált átmeneti elhelyezést, akinek erre nem volt lehetősége, az az ideiglenes befogadóhelyek valamelyikén tartózkodik mindaddig, amíg ismét haza nem térhet.

A tábornok elmondta azt is, hogy a védekezési munkálatokban több mint 3100 ember vesz részt majdnem 150 technikai eszközzel, a hivatásosok, vagyis a katasztrófavédelem és a rendőrség munkatársai mellett önkéntesek is dolgoznak. Az elmúlt másfél napban több mint hetvenezer homokzsákot használtak fel a védekezéshez, ezekbe 750 köbméter homokot töltöttek
Bakondi ezután arról beszélt, hogy jelenleg két megye öt települését nem lehet közúton megközelíteni, a négy Zala megyei település – Gáborjánháza, Szijártóháza, Zalaszombatfa és Bödeháza – mellett a Baranya megyei Alsómocsoládra nem lehet bejutni, ellátásukról sikerült gondoskodni.

A délelőtt folyamán Szlovénián keresztül érték el a négy kistelepülést, élelmiszert és orvost sikerült eljuttatni hozzájuk.
A főigazgató emlékeztetett arra is, hogy a katasztrófavédelem folyamatosan figyelemmel kíséri a megye nyolc tározóját, a szakvélemények szerint ezek stabilak. Bakondi újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Lentiből tegnap kitelepített 124 ember akkor költözhet vissza, ha a tározó vízszintje csökken, s biztonságuk minden kétséget kizáróan garantált.

A Mura vízszintje még emelkedik

Eddig Zala (Lenti, Murarátka, Nemesnép), Somogy (Siófok), Vas (Csákánydoroszló) és Győr-Moson-Sopron (Kunsziget) megyében hat településről összesen 168 embert kellett kitelepíteni, további egy embert kimenteni. A lakosság számára négy befogadó helyet nyitottak meg, ezeken 24-en tartózkodnak, ellátásuk biztosított.

Zala megyében az esőzés a hajnali órákban alábbhagyott, így a kiáradt patakok vízszintje lassú apadásnak indult. Az éjszaka folyamán Zalaegerszeg Kaszaházi városrészében hat, Lentiben kilenc, Murarátkán egy és Muraszemenyénél négy szivattyúval dolgoztak a hivatásos tűzoltók. A katasztrófavédelem szakemberei valamennyi érintett záportározónál és pataknál folyamatos figyelőszolgálatot látnak el.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányító ügyeletére az áradásokkal és csapadékkal összefüggésben számos riasztás érkezett, és általában a lakóházak pincéibe beáramlott vizet kellett a hivatásos és önkéntes tűzoltóknak kiszivattyúzniuk. A szombaton elöntött területek fertőtlenítése Lentiben és Rédicsen reggel kilenc órától megkezdődött.

Zalaszentgyörgynél a zélpusztai tavaknál a gátat erősítik a katasztrófavédelem irányításával, Lovásziban pedig az intenzív vízszintemelkedés további homokzsákos védekezést tett szükségessé. A Mura folyó vízszintje is emelkedik, így Muraszemenyénél és Murarátkán homokzsákos védekezés, illetve szivattyúzás zajlik.

Veszélyben a körmendi Rába-híd

Jelenleg is több településen dolgoznak a Vas megyei hivatásos és önkéntes tűzoltók a Rába áradása miatt. Védekeznek Csákánydoroszlón, Dózsaligeten, a homokzsákokat a település önkéntes mentőcsoportja helyezi el. Magyarlakon szivattyúznak a helyi önkéntes tűzoltók, itt egy családi ház udvarába tört be a víz, Molnaszecsődön szintén egy lakóingatlant védenek, az épületeket a helyi lakosok a katasztrófavédelem irányításával homokzsákokkal veszik körbe.

A Rábán várható magas vízállás miatt felkészültek a körmendi régi Rába-híd védelmére: azt délután egy órától lezárják a közúti forgalom elől, és leterhelik, hogy ellenálljon a víz emelő hatásának.

Sorkifaludon egy lovarda területén gyűlt össze nagyobb mennyiségű víz. A szombathelyi hivatásos tűzoltók homokzsákokkal védték meg a veszélyeztetett területet. Továbbra is dolgoznak a tűzoltók Szombathelyen, a Petőfi-telepen, szivattyúzással védik a lakóházakat, amelyeket a mezőgazdasági területekről beömlő víz veszélyeztet.

Továbbra is csak a lakókat engedik be Szakonyfaluba, és félpályán haladhat a forgalom a felsőmaráci bekötőúton. Az osztrák határhoz közeli töltés és a vasútvonal találkozásánál a vízügyi szakemberek homokzsákokkal erősítik meg a töltéshiányos részeket. A védekezési munkálatok idején a Graz-Szombathely vasútvonalon szünetel a közlekedés.

Siófok sem úszta meg

Somogy megyében szombat kora este óta okoz problémákat a nagy mennyiségben lezúduló eső, s a reggeli órákban újabb segélykérő hívások futottak be a megyei műveletirányítási központba. Siófokra, Zamárdiba, Babócsára és Belső-Somogyban is riasztották a tűzoltókat.

Felázott a talaj és egy nyolc méter magas fa dőlt az útra Csombárdnál. A kaposvári tűzoltók távolították el motoros láncfűrésszel az akadályt az útról.

Siófokon, a Tessedik Sámuel utca egyik lakóházában több tíz centiméternyi víz gyűlt össze. A hivatásos tűzoltók szivattyút telepítettek a házhoz, ám a víz visszaáramlott az ingatlanba, így homokzsákokkal zárták le az ajtókat. A lakás tulajdonosa elhagyta az ingatlant.

A Szent László utca a város egyik legkritikusabb pontja, a mélyebben fekvő szakaszon nyolcvan centiméter víz hömpölygött az utcán az éjszaka, mélygarázsokat és pincéket öntve el. A siófoki egységek a székesfehérvári tűzoltókkal, valamint a vízügy szakembereivel jelenleg is tíz szivattyút működtetnek és közösen dolgoznak a víz eltávolításán, ám a munkálatokat nehezíti a szűnni nem akaró eső.

Balatonszabadiban, a Kossuth Lajos utcában négy házat kell megvédeni az egyre közelítő ártól: homokzsákokból gátat építenek az épületek megóvása érdekben. Nagyberényben újabb lakóházak kerültek víz alá.

Kunszentmártonban egy iskola is vízben áll

A szombat óta tartó folyamatos esőzés miatt Jász-Nagykun-Szolnok megye több településén is meggyűlt a lakók baja a vízzel. Szolnok kertvárosi övezetéből, Szandaszőlős több pontjáról érkezett bejelentés a katasztrófavédelem ügyeletére arról, hogy pincékbe és alagsori helyiségekbe folyt be a víz.

A szolnoki hivatásos tűzoltók folyamatosan ellenőrzik az egyes helyszíneket, három utcában megkezdték a víz eltávolítását, az anyagi javak mentését. Főként a mélyebben fekvő területeken öntötte el az utcákat a víz. A Kassák és Karinthy úti házak lábazatáig vagy annál magasabb szintig is elért a felhalmozódott esővíz, mintegy negyven centis víztömeg mossa a házak falait. Több helyen a szivattyúzás is gondot okoz, mert nincs hová átemelni a vizet.

Hasonló a helyzet Kunszentmártonban, Törökszentmiklóson és Mezőtúron is. Törökszentmiklóson két pincelakásból is szivattyúzni kellett, Kunszentmártonban a vízelvezetőkből visszafelé ömlik a víz. A városban a Széchenyi lakótelepi általános iskolából is segítséget kértek, az épület vízben áll. Mezőtúron egy udvarban az istállót öntötte el a víz, az állatok mentését a lakók megoldották, de a víz a házat is veszélyeztette, itt szivattyúznak. A katasztrófavédelem folyamatosan kapcsolatban van az illetékes vízművekkel és a lakosságot is segíti.

A közlekedés is lassú a megyében, vizesek, csúszósak az utak, de baleset nem történt. Összefüggő vízfelület borítja a 44-es utat Kunszentmártonnál. Az 51-es kilométerszelvénynél az arra közlekedők számítsanak a forgalom korlátozására, lehet haladni az úton, de a víz miatt irányítani kell a járművek haladását.

A Veszprém megyében egész éjszaka tartó esőzés miatt a pápai, balatonfűzfői és veszprémi tűzoltók is folyamatosan dolgoznak. Reggel hét óta érkeznek bejelentések vízzel elárasztott pincékről. Néhol egy méter magasan állt a víz, a tűzoltók szivattyúval távolították el az összegyűlt csapadékot. Eddig összesen 17 alkalommal kellett beavatkozni.

A Bőnyön tevékenykedő háromfős operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a Cuhai-Bakony-ér vízállását, a 12 kockázati helyszínt időről időre bejárják, Bőnynél jelenleg a vízállás stagnál.

Győr-Moson-Sopron megyében az esőzéssel összefüggő beavatkozás Bősárkányon volt, a délelőtt folyamán a helyi önkéntes tűzoltók vonultak az Ady Endre utcába, ahol egy lakóház pincéjéből mintegy ötven köbméter vizet távolítottak el.

Hétfőig még sok eső lehet

Hétfő délutánig továbbra is több helyen várható jelentős mennyiségű csapadék az országban. Átlagosan 15-35 milliméter közötti eső hullhat. A legnagyobb mennyiség a középső országrész déli felében valószínű. Hétfő délutántól országszerte mérséklődik majd a csapadék. Ma szórványosan, de hétfőn már csak néhol kell számítani zivatarok kialakulására. Ezek környezetében rövid idő alatt 30-40 millimétert is meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.