Négy óra alatt ért a kórházba a mentő

Két és fél órát várt a mentőautóra egy 72 éves piliscsabai asszony, hogy aztán másfél óra alatt egy 101 kilométerre lévő kórházba vigyék, Balassagyarmatra.

Két héttel ezelőtt, szombaton gyomorfájás és hasmenéses panaszok miatt hívta ki az ügyeletes orvost egy piliscsabai hölgy. Mivel más panasza nem volt, a doktor diétát rendelt el B. Marika számára. Estére azonban a 72 asszony rosszabbul lett, így lánya ismét kihívta az orvost.

„Az orvos szerint anyukámnak túl alacsony volt a tűrőképessége, ezért volt annyira rosszul. Nem mérte meg a lázát, nem hallgatta meg a szívét, csak annyit kért édesanyámtól, hogy nyújtsa ki a nyelvét. Ebből meg állapította, hogy fertőzése van, és elküldte a balassagyarmati kórházba” – mondta a Blikknek az idős asszony lánya.  

B. Marika a Központi Ágynyilvántartó szerint ezekkel a panaszokkal a Piliscsabától több mint száz kilométerre levő, balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórházhoz, nem pedig egy közelebbi, fővárosi kórházhoz tartozik. A mentő sem a közelben lévő mentőállomásokról indult el, hanem a közel 90 kilométerre található Szobról.

„A feladat elvégzése szempontjából megfelelő választás volt a szobi mentőgépkocsi indítása, amelyik meghatározott időn belül a betegnél volt” – mondta Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a lapnak. Győrfi szerint szakmailag az is megalapozott volt, hogy B. Marikát a balassagyarmati kórházba szállították, mert nem volt szüksége arra, hogy a közelebbi budapesti kórház sürgősségi osztályára kerüljön.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.