Négy hétre egyedül maradt a vadonban, mert senki sem kereste

Egy hegyi menedékházban élve megtalált az új-zélandi rendőrség egy cseh nőt, aki négy héttel ezelőtt tűnt el túrázás közben a vadonban. A nő teljesen egyedül bolyongott, miután az élettársa a mélybe zuhant egy ösvényről és meghalt.

A 32 éves nő és párja háromnapos túrát tervezett a Déli-sziget déli részén található híres Fiordland Nemzeti Park kies hegyei közt, amikor a vastag hóréteg miatt elveszítették a turistaút nyomát és eltévedtek.

A rendőrség szerint a pár július 26-án indult útnak, a férfi pedig 28-án szenvedett halálos balesetet. Barátnője hiába próbált segíteni rajta, a túrázó szinte azonnal belehalt sérüléseibe. A nő innentől kezdve teljesen egyedül maradt a vadonban és három éjszakát a szabadban töltött. Hogy túlélte a zord időjárást, annak köszönheti, hogy menedékre lelt egy elhagyott vadőrkunyhóban a Mackenzie-tó partján, a Routeburn turistaút féltávjánál. A házban volt tűzifa és némi otthagyott élelem, sőt, egy rádió is, de ezt a nő nem tudta kezelni. Hogy felhívja magára a figyelmet, az egyméteres hóba beleírt egy óriási H betűt, amit, ha mentőhelikopter kereste volna, talán észre is veszik.

A nőt azonban több héten át senki sem kereste, a hegyimentő-csapat is csak azért indult utána most szerdán, hogy a helyileg illetékes rendőrségnek végre odaszóltak a cseh konzulátusról az eltűnés miatt. Olaf Jensen rendőrfőparancsnok szerint nagyon szokatlan, hogy valaki ilyen hosszú ideig egyedül maradjon az új-zélandi vadonban anélkül, hogy bárkinek feltűnt volna a hiánya.

A pár egyébként januárban érkezett az országba és tapasztalt túrázónak számítottak, ezért mertek elindulni a Routeburn pályán, amit télen egyébként lezárnak. A hó ellenére mégis sokan útnak indulnak, mert az út mentén több menedékház is van, amit nem zárnak le a hatóságok. A nő jól döntött, hogy a méteres hóban inkább nem indult útnak, s hogy magát ellássa, feltört egy turistaházat is – írja a The Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.