Négy évre ítélték vesztegetés miatt a váci kórház volt főigazgatóját

Vesztegetés miatt négy évre ítélte a bíróság a váci kórház egykori főigazgatóját. A verdikt nem jogerős, az ügyész súlyosításért, a vádlott felmentésért fellebbezett.

Költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntette volt a vád a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház volt főigazgatója ellen. jelentős összegű csúszópénzt követelt az intézmény egyik beszállítójától azért, hogy a több százmilliós követelését kiegyenlítsék. A bíróság ezt bizonyítottnak látta, és a Budapest Környéki Törvényszék E. A.-t első fokon költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által elkövetett vesztegetés bűntette miatt négy év börtönbüntetésre ítélte, öt évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, emellett 15 és fél millió forint értékben vagyonelkobzást rendelt el.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a váci Jávorszky Ödön Városi Kórház főigazgatójaként 2005 novemberében vállalkozási szerződést kötött egy egészségügyi szolgáltató kft.-vel a kórház központi laboratóriumának üzemeltetésére. Majd 2007 októberében született egy közreműködői szerződés is az intézet gyógyszertárának működtetésére, valamint a kórház gyógyszerellátásának biztosítására.

Az intézmény 2006-tól nehezen, 2008-tól pedig már egyáltalán nem teljesítette a fizetési kötelezettségét, és több százmillió forint tartozása halmozódott fel a kft-vel szemben. A cég ügyvezetője szerette volna eladni – faktoráltatni – a követelését, s ehhez bankot is bevont az ügyletbe, majd 2008 szeptemberében beszélt erről a vádlottal is, aki találkozott a bank képviselőjével, és megbeszélték a beszállítói követelések faktorálásának feltételeit.

A volt igazgató a megbeszélést követően irodájában közölte a kft. képviselőjével, hogy csak akkor hajlandó aláírni a lejárt számlák esedékességének átütemezéséről szóló megállapodásokat és az engedményezési értesítéseken lévő nyilatkozatokat, ha a cég „jutalékot" fizet neki.

A kórház és a kft. 2008 szeptembere és 2008 novembere között három alkalommal kötött megállapodást a cég által benyújtott összesen 73, több mint hatszázmillió forintról szóló számla átütemezéséről, a cég és a bank pedig követelésvásárlási szerződést kötöttek.

A vádlott 2008 októbere és decembere között a megállapított tényállás szerint 15 és fél millió forintot vett át a faktorálással kapcsolatos iratok aláírásáért. Az utolsó összeg átadását követően a kft. képviselője közölte a vádlottal, hogy a továbbiakban nem kíván „jutalékot" fizetni neki, a vádlott azonban igényt tartott volna rá.

A korabeli sajtóhírek szerint 2009 májusában azért tett feljelentést Bóth János korábbi váci polgármester, mert a kórház egyik beszállítója arra panaszkodott, hogy csak akkor fizetik ki számára a tartozást, ha jutalékot fizet a kórház egyik vezetőjének.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.