Ne matass a laptopomban!

Az amerikai hatóságoknak megalapozott gyanú nélkül nincs joguk arra, hogy a határokon átvizsgálják az utazók laptopját, mobiltelefonját vagy kameráját - állítják azok a polgári jogvédő szervezetek, amelyek kedden New Yorkban pert indítottak az amerikai kormányzat ellen.

A brooklyni szövetségi körzeti bíróságon a belbiztonsági minisztérium és a vámhivatal eljárása ellen nyújtottak be jogorvoslati kérelmet. A felperes szerint 2008 októbere óta több mint 6500 ember digitális eszközeit vizsgálták az Egyesült Államok határain. Az átvizsgált személyek csaknem fele amerikai állampolgár volt.

A pert az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU), a New York-i Polgári Szabadságjogok Szövetsége (NYCLU) és a Büntetőjogi Védőügyvédek Nemzeti Szövetsége indította a Nemzeti Sajtófotós Szövetség, a védőügyvédek és egy 26 éves diák, a francia-amerikai kettős állampolgár Pascal Abidor nevében.

A Montrealból New Yorkba vonaton utazó Abidort májusban feltartóztatták a kanadai-amerikai határon, és arról faggatták, hogyan kerültek a laptopjára a Hamász és a Hezbollah gyűléseit ábrázoló fényképek. A diákot, aki a doktori disszertációját a libanoni síiták modern kori történelméről írta, megbilincselték és több órán át bezárva tartották. A számítógépén, amelyet csak 11 nap múlva szolgáltatták neki vissza, a legszemélyesebb levelezését is átkutatták.

Az egyéni esetet is felkaroló civil jogvédők rámutatattak, hogy a fotósok, akik rendszeresen fényképezőgépekkel, laptopokkal és egyéb digitális információhordozó eszközökkel felszerelve utaznak külföldre, az általuk elkészítendő felvételek érdekében nem ritkán bizalmas információkra támaszkodnak. Hasonló, bizalmas adatokkal dolgoznak a védőügyvédek is.

A felperesek szerint az elektronikus információhordozó eszközök átkutatása jogsértő gyakorlat, mert ezek számos olyan személyes és kényes információt tartalmaznak, amelyek részletesen feltárják az utazó személyes és szakmai életét, bizalmas gondolatait, valamint munkájának kiemelt fontosságú és bizalmas természetű vonatkozásait.

Melissa Goodman, az ACLU ügyvédje szerint "az amerikaiak nem adják fel a szólásszabadsághoz való jogukat, amikor külföldre utaznak".

A felperesek azt szeretnék, hogy a bíróság nyilvánítsa alkotmányellenesnek az információhordozó eszközök megalapozott gyanú híján történő átkutatását.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.