Védőkorlátot építenek az alagút tetejére

Korlátot épít és átalakítja a Váralagút párkányait az I. kerületi önkormányzat - tájékoztatta Nagy Gábor Tamás (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön az MTI-t.

A polgármester elmondta, hogy szinte évente lezuhan valaki a párkányról, nem öngyilkossági szándék, hanem könnyelműség miatt. 2005 óta folyamatosan, több módszerrel próbálták megakadályozni ezeket a tragédiákat, egyebek között szögesdrót kerítéssel, szúrós növényekkel kerítették el a veszélyes részt, de gyakran kidöntötték, illetve átvágták a kerítést, letaposták a növényeket. Az elhelyezett akadályok, a tiltás, a bírság és az eddigi áldozatokra figyelmeztető tábla sem számított azoknak, akik ki akartak menni az alagút széléhez.

Nagy Gábor Tamás elmondta, most karnyújtásnyira vannak attól, hogy ne történjen több tragédia, ugyanis - az alagutat üzemeltető Budapesti Közlekedési Központtal, illetve a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodájával folytatott egyeztetés után - megkapták a jogerős építési engedélyt egy úgynevezett Ybl-korlát megépítésére. Az öntöttvas korlát olyan lesz, mint a Sikló átvezető hídjai, illeszkedik a műemléki környezetbe.

A korlátot egészen a felső párkány széléig kiviszik, a külső párkány pedig 45 fokos szögben ferde bádogozást kap, így arra nem lehet kilépni.

Az önkormányzat saját költségén végezteti el a beruházást, a közbeszerzési eljárást jövő héten írják ki, és várhatóan augusztus végére befejezik a kivitelezést. Megbontják az elválasztó növénytartót, és új burkolatot kap a felső párkány is.

Az alagút tetejéről legutóbb csütörtökre virradóra zuhant le egy férfi, aki életét vesztette.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.