Ne akarja tudni, mi volt Budapest kedvenc levesezőjének konyháján!

A Nébih vizsgálata súlyos hiányosságokat fedezett fel a vietnami étterem alapanyagainak tárolása körül. A levesező szeptemberi bezárásáért eleinte az ételmérgezéseket okolták, azonban hamar kiderült, hogy a vendégek közül  többen is Hepatitisz A vírussal kerültek kórházba.

Szeptemberben még a korrekt kommunikációja miatt dicsérték a Hai Nam Pho bisztrót a sajtóban. A vietnami levesező igen népszerű volt a fővárosiak és az idelátogató turisták körében egyaránt. Az étterem Facebook-oldalán azonban az ideiglenes bezárás bejelentése alatt megjelent kommentekből az derül ki, hogy nem szalmonelláról van szó. 

Azóta az is világossá vált, hogy nem saját döntésük volt a bezárás, hanem a Nébih rendelte el, akkor még csak a helyszíni vizsgálat eredményei alapján. A fertőző májgyulladásos megbetegedések csak ez után kezdtek jelentkezni. A Hepatitisz A vírus lappangási ideje akár 4 hét is lehet, sokaknál pedig teljesen tünetmentes, de ekkor is fertőző. A megbetegedés gyógyítható, azonban az érintetteket és környezetüket is be kellett oltani. Jelen esetben összesen 200 emberről van szó, többek között egy általános iskolai osztály 19 tanulójáról és 34 óvódásról.

Facebook

A Nébih-vizsgálat eredményére az Index.hu kérdezett rá. A hatóság még nem zárta le az eljárást. Tájékoztatásából derült ki, hogy „a helyszínen tapasztalt élelmiszer-biztonsági szabálytalanságok miatt” tart jelenleg is zárva az étterem. A levesező jelöletlen, nem nyomon követhető alapanyagokat használt, így nem lehet tudni, hogy azok eleve fertőzöttek voltak-e. Ezeket nem kellően elkülönítve tárolták. A raktár zsúfolt és rendezetlen volt. Nem rendelkeztek a szükséges egészségügyi vizsgálatokkal, amelyek például azt biztosítanák, hogy a dolgozók ne hordozzanak betegséget. A konyhán emellett a személyes higiéniás szabályokat is megszegték. A HACCP-rendszert pedig be sem vezették.

Facebook

A Nébih a helyszínen vett minták alapján nem tudta megállapítani, hogy a vírusfertőzés jelen volt-e a vietnami étteremben, azonban a megbetegedések időpontjából arra lehet következtetni, hogy az augusztusi vendégeket érintette az eset. A szeptemberi vizsgálat előtti hetekben tehát lehetett vírus az ételben.

A Hepatitisz A fertőzött széklettel, vagy az ezzel érintkező legyekkel terjedhet. A betegség néhány napig tartó lázzal, elesettséggel, étvágytalansággal és sárgasággal jár, és általában enyhe lefolyású. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.