Érdemes átolvasni: naptej-tesztek strandszezon előtt

Egy fogyasztóvédő magazin naptejeket tesztelt: a kozmetikumok faktorszámát és vízállóságát vizsgálták.

 

Számos napvédő készítmény faktorszámát és vízállóságát vizsgálta a szezon kezdetén a Teszt plussz magazin. A legjobbnak bizonyult a La Roche Posay (30), a Vichy Capital Soleil (30), az Ombia Sun (30) és a Protectyl Végétal (30). Kevesebb faktort tartalmazott az Avon Sun + (30), a Garnier Ambre Solaire gyorsan ható spray gyerekeknek (30) és a Garnier terméke, a gyermek napspray színellenőrzővel (30) - közölte a magazin az MTI-vel.

A vízállóság mértéke alapján a termékek két csoportba oszthatók, a vízálló (water resistant) és a nagyon vízálló (waterproof) kategóriákba. Amennyiben egy termék faktorértékének 50 százalékát megőrizte a vízpróba után, úgy vízállónak minősült, ha értékének több mint felét elvesztette, akkor nem kaphatott vízálló minősítést.

Lényeges azonban, hogy egy napozószer vízállósága maximum az úszás végéig tart, ezért fürdőzés után ne felejtsük el újrakenni magunkat. A teszt alapján rossz vízállósága volt a Nivea Sun gyerekeknek való csomagnak (30), valamint a Nivea Sun naptej gyerekeknek (30) típusú terméknek és az Ombra Sun Care napvédő spaynek (30).

A napozószerek használata sem nyújt 100 százalékos védelmet a bőrrák ellen. A naptejek címkéjén nem szerepelhet a "teljes körű védelem" vagy a "napfényblokkoló" felirat, mert valótlanságot sugall. A "hosszú távú védelem" is félrevezető állítás, hiszen pár óra elteltével újra kell kenni magunkat.

Lehetőleg már azelőtt kenjük be magunkat, mielőtt kilépünk a szabad ég alá, ugyanis a napvédő készítmények 20 perccel a felvitel után fejtik ki hatásukat. Ha hosszabb ideig házon kívül tartózkodunk, kétóránként kenjük újra magunkat, és lehetőleg ne lépjük túl a napvédő faktor által engedélyezett, napfényben tölthető időt. Ne feledkezzünk meg a fül, a térdhajlat, a kéz és a lábfej bekenéséről sem, mert attól, hogy ezek a testrészek nincsenek szem előtt, a nap még éri őket. Felhős, szeles időben vagy árnyékos helyeken sem érezhetjük magunkat biztonságban, mert az UV-sugárzás 50-60 százaléka ide is behatol.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.