Naponta százhatvanan halnak bele a veszettségbe világszerte

Naponta körülbelül 160, évente mintegy 59 ezer ember hal bele kutyáktól elkapott veszettségbe a világon, holott a fertőző betegség az állatok oltásával gyakorlatilag kiirtható lenne – figyelmeztet jelentésében a Global Alliance for Rabies Control.

A fertőzést minden emlős elkaphatja, ám a halállal végződő megbetegedések 99 százalékában kutyákról terjed át az amúgy majdnem 100 százalékosan megelőzhető kór. „Egyetlen embernek sem lenne szabad meghalnia veszettség miatt” – idézi a BBC Louis Nel professzort, veszettségkutatót.

A veszettségbe már majdnem kizárólag csak a szegény, fejlődő országokban halnak bele emberek, a halálos áldozatok 60 százaléka Ázsiára, 36 százaléka pedig Afrikára jut. A halállal végződő esetek 35 százalékát Indiában regisztrálták, ahol több ember hal bele a betegségbe, mint bárhol másutt.

Ennek oka az, hogy csaknem valamennyi afrikai és ázsiai országban sokkal kevesebb kutyát oltanak be veszettség ellen, mint amennyi elegendő lenne a fertőzés kordában tartásához, és ezeken a területeken javítani kellene az emberi vakcinához való hozzáférésen is – írja jelentésében a szervezet.

Amennyiben ez a két feltétel teljesül, úgy a világ fejlett országaihoz hasonlóan itt is megfékezhetnék a kórt, amely évente 8,6 milliárd dollár veszteséget okoz az idő előtti elhalálozások, a veszett állatok által megmart emberek jövedelemkiesése és az emberi védőoltások költségei révén.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.