Napokig nem tudják még kimenteni a sérült barlangászt

Súlyos sérüléseket szenvedett egy lengyel férfi, miután nyolc méternyit zuhant az osztrák Tennen-hegység egyik barlangjában. A rossz időjárás miatt társai csak órákkal később tudták értesíteni a mentőcsapatokat, akik ugyan már a helyszínen vannak, de a mentés napokig is eltarthat.

A baleset csütörtök kora reggel, 250 mélyen történt a Salzburghoz közeli Jack Daniel barlangban. A 27 éves lengyel barlangász egy expedícióval kutatott a helyszínen, amikor eddig tisztázatlan okok miatt lezuhant, a nyolcméteres esés következtében pedig súlyosan megsérült a csípője és a combja - írja a The Local.

Fotó / Reuters

Egyik társa kimászott, hogy segítséget hívjon, ám a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt  négy órába tellett, amíg gyalog lejutott a hegyről.

A Tennen-hegységben rengeteg barlang található, és folyamatosan fedeznek fel újakat. A Jack Daniel az egyik legnagyobb, a maga 10 kilométeres kiterjedésével és 800 méteres mélységével. A héttagú kutatócsoport munkája az volt, hogy ezeket az ismeretlen járatokat felderítse. 

Az Ausztriai Bányászok Szövetségének egyik tagja, Johannes Mattes ugyan jól ismeri a barlangot, ám idős kora miatt nem mer részt venni a mentésben. A barlang megközelítése azért bonyolult, mert bejárata 1200 méterrel a tengerszint felett van.

Fotó / Reuters

A mentőcsapat létrehozott egy alaptábort a hegy lábánál. Attól tartanak, vasárnap előtt nem tudják felszínre hozni a sérültet. A mentési munkálatokat tovább nehezítette, hogy a rossz idő miatt a mentőhelikopter nem tudott felszállni a barlang bejáratáig, ezért a mentőegységeknek gyalog kellett feljutniuk.

A sérült barlangász állapota egyelőre stabilnak tűnik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.