Séta vagy biciklizés a mellrák ellen

A mérsékelt testmozgás - heti négy óra séta, vagy az intenzívebb fizikai aktivitásnak tekinthető kerékpározásból heti két óra – tíz százalékkal csökkenti a hölgyek esetében a mellrák kialakulásának kockázatát.

Fontos azonban, hogy folyamatos legyen a mozgás – mondják a kutatók. Ugyanakkor az is kiderült, hogy hosszabb gyaloglással, a biciklizés idejének többszörözésével nem csökkenthető tovább kockázat.

A felmérésben közel hatvanezer, 43 és 78 év között francia nő vett részt – többségük oktatási intézményben dolgozott. A kérdező biztosok először 1993-ban keresték fel őket, majd négy évente megismételték az eljárást, amit 2005-ig folytattak. Alapvetően arra voltak kíváncsiak, hogy a változó kort elérő, illetve azt évekkel meghaladó nők mennyi időt töltenek mozgással. Azért kérdezték ezt, mert az érintettek 69 százaléka arról számolt be, hogy az elmúlt két-három évben legalább egy kilót felszedett.

A válaszokból az derült ki, hogy a rendszeres testmozgást végző hölgyek esetében csak a mellrák kockázat csökkent, a testtömeg-indexük, haskörfogatuk nem változott. A felmérésről beszámoló Los Angeles Times arra is felhívta a figyelmet, hogy a mellrák kialakulását csökkentő gyógyszerek segítségével ezer nő közül nyolcnál előzhető meg a betegség, ugyanakkor az olyan mellékhatások, mint a mélyvénás trombózis vagy tüdőembólia, súlyos kockázatot jelentenek.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a rendszeres testmozgás a szívbetegségek kockázatát is csökkenti.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.