Nagyvárosi vetemény: konyhakert az ablakban

Külföldön már jó ideje hódít a városi kertészkedés. Így ugyanis azok is friss zöldséghez, fűszernövényekhez juthatnak, akiknek se idejük, se kertjük nincs a hagyományos ültetéshez. A balkonládás konyhakert nem igényel túl nagy kézügyességet, kis ráfordítással bárkinek lehet buján zöldellő veteményese.

A kertészkedés kellemes elfoglaltság, amelyről azoknak sem érdemes lemondaniuk, akik nem rendelkeznek kerttel. Mindegy, hogy árnyékos belső udvarban vagy tizedik emeleti panellakásban, aprócska erkélyen vagy csak a konyhaablakban: minden helyszínre lehet találni ideális ültetnivalót. A növények kiválasztásánál figylembe kell venni a környezeti feltételeket, de aztán már csak a képzeletünk (és persze a hely) szabhat határt kiskertünknek.

Strawberries are displayed during the 2009 Strawberry Festival in the agricultural village of Mgarr in the north of Malta April 26, 2009. The annual festival sees brisk business at stalls selling freshly picked strawberries and gourmet dishes made fr
Strawberries are displayed during the 2009 Strawberry Festival in the agricultural village of Mgarr in the north of Malta April 26, 2009. The annual festival sees brisk business at stalls selling freshly picked strawberries and gourmet dishes made from strawberries, and draws thousands of visitors. REUTERS/Darrin Zammit Lupi (MALTA FOOD SOCIETY TRAVEL) MALTA OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN MALTA

Sikerélményeket nem nehéz elérni, a legtöbb fűszer- és gyógynövény ugyanis nem kényes. Laza, humuszos talajt és több nedvességet igényel a bazsalikom és a kapor, de kevésbé fény- és vízigényes a borsikafű vagy a levendula. Ráadásul  nem kell mélyen a zsebébe nyúlnia annak, aki szeretné megismerni a konténeres kert szépségeit: néhány tartóedényre és magokra vagy palántákra van csupán szükség. Balkonládák, virágtartók, dézsák, faládák mind-mind alkalmasak ültetésre. Persze az erkélynek nem ugyanazok a termelési adottságai, mint a szabadföldnek. A több oldalról zárt, szélvédett helyen más klíma alakul ki, a szobában pedig a fényviszonyokra kell ügyelni.

Jogosan merül fel a kérdés: vajon a városban termesztett növények nem károsak-e egészségünkre? Tény, hogy az erős városi levegőszennyeződés savas esőt okoz, ez pedig a leveleken és gyökereken keresztül bejuthat a növényekbe. Négysávos, nagyforgalmú utak mellett persze nem célszerű kertészkedni, de nehézfémszennyezéstől nem kell tartani, jó ideje ugyanis már nincs forgalomban ólmozott üzemanyag. A porszennyezés ellen is védekezhetünk, a fogyasztásra szánt növényt jó alaposan mossuk le folyóvíz alatt.

Hogyan fogjuk hozzá? 

Számtalan lehetőség kínálkozik, hogy mibe ültessük a magokat vagy a palántákat. Választhatunk balkonládát, kaspót, terrakotta cserepet vagy konzervdobozt, egy a lényeg, az alján mindig legyenek lyukak, így a felesleges víz eltávozhat. Ha a lyukakba kisebb köveket vagy cserépdarabokat teszünk, a talaj sem fog kimosódni. Ültetőközegnek megteszi a hagyományos virágföld is, a rendszeres öntözés miatt kimosódó tápanyagokat pedig humusz beforgatásával pótolhatjuk. Öntözésre legjobb az esővíz, mert gazdag ásványi anyagokban, tiszta és lágy. Bár sokan úgy gondolják, a városban szennyezettebb az esővíz is, ez elsősorban arra a csapadékra vonatkozik, amely már érintkezett a burkolattal.

Mit ültessünk?

Számos növény nevelhető városi kiskertben is, így bőven tudunk miből választani. Jól eléldegél konténerben a paradicsom, a retek, a spenót, a földieper és a különféle salátafélék, a fűszernövények pedig kimondottan jól érzik magukat egy kisebb ládában is. Ha van elég helyünk, támrendszerrel bátran ültethetünk csüngő földiepret, koktélparadicsomot vagy akár futóbabot is.

Már korán tavasszal vethető a spenót, ugyanis nem érzékeny a kisebb talaj menti fagyokra és a hidegre sem. A retek tenyészideje a veteményeskert növényei közül a legrövidebb, mindössze 55-60 nap, szintén vethető március közepétől. Hidegtűrő és egyben kis helyet foglaló növény a metélőhagyma (snidling), balkonládában is problémamentesen termeszthető.

Az sem mindegy, melyik növény mellé mi kerül: egyesek távol tartják növénykéinktől a gyökérkárosító rovarokat és fonálférgeket. Ilyen például a bársonyvirág (hétköznapi nevén büdöske) és a körömvirág, ültessünk belőlük néhány tövet a konyhakertünkbe!

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.