Nagytakarítás a Mount Everesten

Április közepén megkezdődik a Mount Everest nagytakarítása: a környezetvédő akciót szervező Nepál bízik abban, hogy 2012-re megtisztíthatják a világ legmagasabb - 8848 méteres - hegycsúcsát a szeméttől.

A Saving Mount Everest 2011-2012 elnevezésű kampányban a nemzetközi közösség is részt vesz. A szervezők szerint az idei, júniusig tartó művelet során hozzávetőleg nyolc tonna szemetet akarnak lehozni a Mount Everestről és a hegymászó útvonalakról.

Az akció nemcsak egyszeri nagytakarítást jelent, hanem kétéves program arra, hogy kialakítsák a felelős hulladékgazdálkodás fenntartható rendszerét a környéken.

"A Mount Everest jelkép számunkra, és bár a hegymászás nem jár károsanyag-kibocsátással, mégis termel szemetet, így komoly figyelmet kell fordítani a természet megőrzésére" - mondta az Asian Trekking elnevezésű szervezet nepáli csoportjának elnöke. Ang Cering serpa szerint ahogy olvad a hó a világ legmagasabb hegyén, úgy szabadul fel és gyűlik össze a szemét a Mount Everest alacsonyabb részein.

A hulladékokat nem csupán az utóbbi évek expedíciói hagyták ott, sokkal régebbről, akár az 1970-es évekből is származhatnak. Egy olasz expedíció például évtizedekkel ezelőtt helikopterroncsot hagyott maga mögött.

A nepáli kormány 1992-ben szemétadót vetett ki a hegymászókra, a friss szemét gyűjtését az intézkedésnek köszönhetően azóta ellenőrzik.

(Forrás: hirado.hu)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.