Nagyon meleg lesz a következő két év

Világszerte sorra dőlnek majd meg a hőségrekordok az előttünk álló két évben – jelentette az Egyesül Királyság Meteorológiai Intézete.

A jelentés szerint Európában a nyarak hűvösebbek is lehetnek, de globális szinten sokkal melegebb lesz egész évben, mint amit megszoktunk. 2015-ben a Föld átlagos hőmérséklete 0,68 fokkal melegebb volt, mint 1961 és 1990 között.

A nagy változások oka az üvegházhatású gázok felgyülemlése, melynek következtében a Csendes-óceán térségében jelentős El Nino jelenség lesz megfigyelhető, ami a globális éghajlatra is kihat. A kialakulóban lévő, nagyjából ötéves ciklusokban jelentkező El Nino karácsony tájékán kezdődik és 9-12 hónapig tart. Hatására aszályos, száraz időszak lép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-tengeren és az Egyesült Államok nyugati partján pedig óriási esőzéseket okozhat.

Stephen Belcher professzor a BBC-nek kifejtette, hogy bár a globális felmelegedés és az El Nino is természetes folyamat, de az idei év hőségrekordjai bebizonyították, hogy a folyamatot az emberi tevékenység miatt felgyülemlett üvegházhatású gázok felgyorsítják.

Rowan Sutton professzor, a University of Reading munkatársa a Meteorológiai Intézettől függetlenül is megerősítette, hogy – hacsak nem lesz egy óriási vulkánkitörés –, 2014 és 2016 között olyan magas hőmérsékleteket mérhetünk, melyeket soha korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.