Nagykanizsa: vizsgálat a sakkmester halála miatt

Belső vizsgálatot indítottak a nagykanizsai kórházban a pénteken elhunyt nemzetközi sakkmester, Bagonyai Attila halála miatt. Az elismert sportember hozzátartozói szerint súlyos szakmai hibák vezettek a tragédiához.

Vizsgálóbizottságot állítottak fel vasárnap a Kanizsai Dorottya Kórházban, hogy kiderítsék, történt-e szakmai hiba, mulasztás a pénteken elhunyt Bagonyai Attila, nemzetközi sakkmester ellátása során. Az elismert nagykanizsai sportolót - kezdetben H1N1 vírusfertőzés gyanúja miatt - három hétig kezelték a kórházban, ám életét nem tudták megmenteni.

Bagonyai Sándorné, az elhunyt édesanyja tudósítónknak elmondta: meggyőződése, hogy elkerülhető lett volna a tragédia, ha a kórház orvosai a kezdetekről megfelelően látják el a fiát. Mint mondta, gyermeke három hete lett rosszul, negyven fokos láza volt, erősen köhögött, emiatt háziorvosa négy nap alatt kétszer is mentővel vitette a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályára, ám onnan mindkét alkalommal gyógyszeres kezelés után hazaküldték.

Az asszony szerint fia már rendkívül rossz állapotban volt, vért köhögött, amikor harmadszorra szállították kórházba, s végre felvették a belgyógyászatra. Állapota ezután egyre súlyosabbá vált, s az intenzív osztályra került, ahol pénteken elhunyt.

Bátorfi József, a Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója az esetről egyelőre nem kívánt részleteket közölni, mindössze azt mondta: szakmai vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy kiderítsék, történt-e mulasztás a beteg ellátása során. Hozzátette: ha a kórház dolgozói hibáztak, akkor az nem marad következmények nélkül.

A főigazgató kérdésünkre kitért arra is: bár valóban felmerült a sakkmesternél a H1N1 vírus fertőzésének a gyanúja, a vizsgálatok ezt nem igazolták. Ennek kapcsán fontosnak tartotta elmondani, hogy a nagykanizsai kórházban mindeddig kilenc beteget kezeltek H1N1 gyanújával.

Eddig azonban csak két páciensnél igazolták az új típusú influenzát: egyikük hét hete, több szervi elégtelenség szövődménye miatt meghalt, másikuk intenzív terápiás kezelés alatt áll, s állapota javul. Egy elvesztett betegnél az A-típusú influenza okozta a tragédiát, további két páciensnél - köztük a sakkmesternél és egy doktornőnél -, bár a klinikai tünetek korábban erre utaltak, a szerológiai vizsgálatok nem igazolták a fertőzést. Négy H1N1 influenzagyanús beteg gyógyultan távozott a kórházból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.