Nem csótány, selymesfutrinka

Apró bogarak rajzottak ki a Ferihegyi repülőtér mindhárom terminálján – közölte Hardy Mihály, a Budapest Airport szóvivője. Hozzátette: a korábbi hírekkel ellentétben nem csótányokról van szó.

Az MTI-hez egy magát megnevezni nem kívánó reptéri dolgozó levelet juttatott el, amelyben azt írta, hogy a 2-es terminálon zajló építkezések miatt csótányok lepték el a 2A és 2B terminált.

Ferihegy - bogarak
Ferihegy - bogarak, Kovács Bence felvétele, 2009-07-17,

- Nemrég körbejártam a terminált, összeszedtem két bogarat, majd elküldtem Merkl Ottónak, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársának - meséli a szóvivő. Merkl Ottó megállapította, hogy a szóban forgó bogarak a nagy selymesfutóknak is nevezett, nagy selymesfutrinkák (Harfalus rufipes). Tájékoztatása szerint ez az egyik leggyakoribb bogár Magyarországon, parlagokon, kertekben, szántókon és bármilyen füves területen - amilyen a repülőtér nagy része és a környéke is - tömegesen fordulnak elő.

A kifejlett bogarak június végén jelennek meg, s egészen októberig kitartanak. Éjszaka aktívak, ilyenkor repülnek is, de csak ha igazán meleg van. Nappal jobbára elbújnak. A nagy selymesfutókat a fény vonzza éjjel, ezért a meleg éjszakákon nagy számban láthatók a kültéri fényforrások körül és a lakásokba is bemennek.

Merkl Ottó szerint az épületekbe jutott egyedek néhány napon belül - táplálék és víz híján - elpusztulnak. Védekezni ellenük felesleges, mert teljesen ártalmatlanok. Az embert - főleg nappal - igyekeznek elkerülni. Ha mégis az emberi bőrre jutnak és megzavarják őket, néha savas folyadékot fecskendeznek a potrohuk végéből. Ez esetleg égető érzést okozhat, de vízzel lemosható és gyorsan elmúlik.

Hardy Mihály hozzátette: ezek a bogarak évtizedek óta jelen vannak a repülőtéren nyaranta, csak eddig nemigen vették észre őket. Szerinte az utasoknak most sem tűnnek fel, mert „a takarítók nagyon jó munkát végeznek".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.