Nagy magyar siker a szakács-vb-n

Észak kiütéssel győzött Dél ellen a Brüsszelben tartott Bocuse d'Or európai szakácsversenyen: az aranyérmet Norvégia, az ezüstöt Svédország, a bronzot pedig Dánia kapta. Magyarország is sikeresen szerepelt a szerdán véget ért kétnapos versengésben: az ország színeiben Széll Tamás megszerezte a jogot arra, hogy részt vegyen jövő januárban a lyoni világdöntőben.

Az általános helyezések mellett a "szakági" különdíjakban is Észak volt most sikeresebb Délnél: a legkülönlegesebb haltál kategóriában Izland, a legkülönlegesebb hústál kategóriában Nagy-Britannia diadalmaskodott.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

A következő európai Bocuse d'Or-t 2014-ben Svédország rendezheti meg. 

Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje a hazai selejtező megnyerése után az európai válogatón kilencedik helyezettként szerzett jogot a lyoni globális döntőben való részvételre, amire a brüsszeli verseny első tizenkét helyezettjének lesz lehetősége.

A nagy szakmai hírnévnek örvendő Bocuse d'Or névadója Paul Bocuse lyoni mesterszakács. A versengést 1987-ben rendezték meg először, és az ezúttal jövő január végén esedékes világdöntő színhelye mindig Lyon, a kulinária sokak szerint kétségbevonhatatlan globális fővárosa. A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt.

Nem csupán a filmművészetben létezik új hullám: az 1926-ban született Paul Bocuse nevéhez fűződik a francia "új konyha" megteremtése, amelynek fő jellemzője – nagyon leegyszerűsítve – a kevesebb kalória és a több friss alapanyag. A "nouvelle cuisine" kifejezést egyébként először dokumentálható módon arra a menüre alkalmazták, amelyet Bocuse – több más "koronás" séffel közösen – a Concorde szuperszonikus interkontinentális repülőgép első útjára készített, 1969-ben. 

Paul Bocuse 1975-ben alkotta meg híres szarvasgombalevesét, egy francia elnöki vacsorára, kifejezetten az Elysée palota számára. Bocuse lyoni éttermében azóta is "soupe V.G.E." néven találhatja meg ezt az étket az, aki egy vagyont akar fizetni egy adag levesért. A rövidítés megfejtése: Valéry Giscard d'Estaing, volt francia köztársasági elnök.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.