Nagy kérdőjelek a nyolcasikrek után

Komoly vihart kavart az Egyesült Államokban egy kaliforniai fiatalasszony esete, aki a minap egészséges, igaz koraszülött nyolcasikreknek – hat fiúnak és két lánynak – adott életet. A 33 éves, egyedülálló és munkanélküli Nadya Sulemannak így már tizennégy gyerekről kell gondoskodnia; a legidősebb is csak hét éves. Egyikük ráadásul autista.

Az anya mögül szülei is kihátrálnak. Apja inkább visszaköltözik Irakba, a nagyanya pedig pszichiáteri segítséget kért. Szerinte lánya a gyerekszülés megszállottja lett, miután tinédzser kora óta készült az anyszerepre, de természetesen módon nem tudott teherbe esni. A nyolcasikrek is méhen kívüli megtermékenyítés (IVF) eredményei, és korábbról visszamaradt, lefagyasztott zigótákat is beültettek ezúttal. Az anya visszautasította, hogy egy részüket megsemmisítsék, noha az orvosok a születendő gyerekek, illetve saját egészsége érdekében is felhívták a figyelmet erre a lehetőségre. Igaz, a klinikán "csak" hetesikrekre készítették őt fel.

Az apa kiléte csak a négy legidősebb gyerek esetében ismert. Sajtójelentések szerint az őket követő, most két éves ikrek, illetve az újszülöttek apja azonos, és Nadya Suleman egy spermabank révén jutott az ondósejtekhez. Az anya, aki egyébként pedagógusi diplomát szerzett, most médiasztárként egészítené ki szerény, havi ezerdolláros jövedelmét, hogy eltartsa gyerekeit. Kétmillió dollárt remél interjúkból, amelyet például a közismert műsorvezető, Oprah Winfrey műsorának adna.

Szakemberek már a nyolcas beültetés nyomán értetlenségüknek adtak hangot. Michael Tucker, az atlantai meddőségi központ részéről például azt nyilatkozta: "Felettünk az Amerikai Reproduktív Orvoslási Társaság őrködik, és azt is rosszalja, ha egyszerre két-háromnál több embriót ültetünk be. Elképesztő a mostani szám."

– Mindig csak egy babát lenne szabad becélozni - mondta Marcelle Cedars, a Kaliforniai Egyetem San Francisco-i orvosi központjának meddőségi kérdésekkel foglalkozó igazgatója. A beültetést végrehajtó orvos(ok) kilétét nem fedték fel. Szakemberek elképzelhetőnek tartják, hogy valójában kevesebb zigótát ültettek be, és ezek már a méhen belül szaporodtak, miután az anya szervezetét a termékenység fokozása érdekében túlstimulálták.

Patricia McShane, a Coloradói Egyetem szakembere szerint ez is súlyos felelőtlenségre vall, ugyanis a hármasikreknél is 90 százalékra nő a koraszülés kockázata. Ez pedig agybénuláshoz, látási, illetve légzési problémákhoz vezethet. Lélekbúvárok a népesség két százalékánál előforduló OCD, az obszesszív-kompulzív zavar egyik megnyilvánulásának tartják a szülés körül kialakuló kényszerbetegséget. David Diamond pszichiáter szerint az anyák különböző okokból vállalnak sorozatos terhességet. Egyesek olyan örömforrást látnak benne, hogy béranyának is szívesen jelentkeznek.

Az orvoscsoport sajtótájékoztatót tart
Az orvoscsoport sajtótájékoztatót tart
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.