Nagy-Britannia túl a tél eddigi leghidegebb éjszakáján

A britek szívesen beszélnek az időjárásról, most legalább alapos okuk is van erre: péntekre virradóra mínusz 21,6 C fokot mértek a Skót Felföldön, ami az idei tél leghidegebb éjszakáját jelezte, de nem javította meg a fennálló mínusz 27 fokos rekordot. A szigetország azzal büszkélkedhet, hogy csak 1,3 fokkal maradt el az egyidejűleg a Déli-sarkon mért hőmérséklettől.

A rendkívüli hideg az élet minden területét érinti. A repülőterek kifutópályái ugyan nyitva tartottak, de több tucat járatot töröltek, például az easyJet harminc járatát, Heathrowra pedig nem érkezett meg a BA reggeli budapesti járata. Gatwick repülőterének még a világhálós információs rendszere sem működött egy ideig. A Eurostar párizsi és brüsszeli szerelvényeinek csak a fele közlekedett, de a belföldi vonatok menetrendjét is alaposan felrúgta a hideghullám.

A racionalizálás és takarékos használat ellenére országszerte fogytán van az utak szórásához szükséges só és sóder. Ugyan a háztartásokat nem fenyegeti veszély, de a földgáztartalékok vészes fogyása miatt már mintegy száz iparvállalat energiaellátását kapcsolták ki, miután a National Grid, a nagybani áram- és gázvezetékhálózatot működtető vállalat kapacitása nem győz eleget tenni a fokozott igényeknek. Csütörtökön az eddig mért legmagasabb mennyiséget, 454 millió köbméter gázt használt el Nagy-Britannia.

Karácsony óta legalább huszonkét személy halála írható az időjárás rovására.

Az elmúlt harminc év legkeményebb tele még távolról sem ért véget. A hidegfrontnak a jövő hét közepéig még feltétlenül van utánpótlása, és az erős szél csak nehezíti a körülményeket. Változatlanul több ezer iskolában szünetel a tanítás, veszélyeztetve a jövő heti évközi vizsgákat.

Máris lemondtak Premiership meccseket. Többek között nem tudja fogadni a Portsmoutht a londoni, Temze-parti Fulham. Az Arsenal, amely szerdai, Bolton elleni meccsét az Emirates stadionban csak néhány órával a kezdés előtt törölte, felajánlotta, hogy a hoppon maradt szurkolók költségeit magára vállalja.

 

Jégcsapok lógnak egy nyugat-skóciai ház tetejéről 2010. január 8-án
Icicles hang from the roof of Catherine Turner's home in Whitburn, west Lothian, in Scotland January 8, 2010. Widespread ice and sub-zero temperatures continued to cause disruption across Britain on Thursday, with the coldest weather in 30 years showing little sign of easing as forecasters predicted more snow. REUTERS/David Moir (BRITAIN - Tags: ENVIRONMENT SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.