Náci relikviákat csempésző német férfit fogtak Hegyeshalomnál

A férfinál többek között egy íróasztali díszt találtak, melyen német felirat, horogkereszt és SS jelzés van. Ruházata alól pedig egy elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

A kulturális javak körébe tartozó náci relikviákat foglaltak le egy német férfitől - közölte Sipos Jenő, a vám- pénzügyőrség szóvivője. A közlemény szerint a vámosok egy német rendszámú mikrobuszt ellenőriztek szerdán Hegyeshalom térségében. A gépjármű átvizsgálásakor egy márvány íróasztali díszt találtak, bronz kutyával díszítve rézverettel, melyen német felirat, horogkereszt és SS jelzés található, továbbá egy 1938-as asztali órát "Berlin-Lichterfelde SS Vettkampf" felirattal. A gépjárművezető ruházata alól pedig egy elöltöltős, kétcsövű pisztoly került elő.

Az előzetes szakértői vélemény szerint a vámosok által talált tárgyak a kulturális javak körébe tartoznak, azok kiviteléhez a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal engedélye szükséges. A vámhatóság a majdnem 600 ezer forint értékű műtárgyakat lefoglalta és visszaélés kulturális javakkal, valamint csempészet gyanúja miatt a német sofőr ellen eljárást indított.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.