Murányi: Sokan vagyunk Alekoszok!

A közel fél éves műsorfolyam alatt kritikusunk megtalálta a "közös hangsúlyt" a villalakókkal, és most előttük tiszteleg.

Nem is tudjuk fölmérni se még, mi mindent adott nekünk a Való Világ, ami nem csoda, hiszen annyi minden történt. Jerzy például hosszas vívódás után önmaga lett, és immár képes összetett mondatot is elmondani. Na de vajon sejti-e már Sebestyén Balázs, hogy hiába fésülik úgy a haját, mint Luke Skywalkernek A Jedi visszatérben, továbbra is úgy néz ki, akárha Delhusa Gjon eltitkolt fia volna?

Vasárnap este finálé volt, show, ami abban nyilvánult meg, hogy egy-egy kisfilm és reklámblokk között a két műsorvezető igyekezett a milyen érzés, hogy' érzed, ki lesz, aki mindent visz kérdéskört a lehető legizgalmasabban variálni.

Sokkszerű élmény gyanánt föllépett a simára húzott hajú Delhusa bácsi is – igen, Balázs, ő az apád! –, valamint sajnálatos módon, mintha a tévéből kinyúló kezek osztogatnák a pofonokat, megszólaltak exvillalakók is. Az arcokon tanácstalanság tükröződött: ki volt az a droid, aki három és fél órásra húzatta a finálét? És ki döntött úgy, hogy Kovalcsik Ildikót félreértett Madame Pompadour-epigonként kell kétmillió néző elé engedni?

Alekosz nyert, de hát ez aligha volt kérdés. Ő a mesebeli, a lagzikat másodállásban pazar 3+2-es umcacca-fílingbe borító biztonsági őr, aki elindult szerencsét próbálni, s fölvett viselkedésjegyei ellenére is önazonosan tudta hozni a mai szórakoztatóipari óhajoknak megfelelő figurát.

Mondhatni, kompatibilis a dolog, ráadásul sokan vagyunk ő: Rocky-filmekből vett párbeszédekből alakítjuk stílusunkat, s gyakran használunk olyan szavakat, amelyek jól hangzanak, ellenben fogalmunk sincs, mit is jelentenek. A „retardált légpisztoly” fordulatot boldog-boldogtalan tetováltatja a homlokára, s bár szellemileg elmaradott fegyver aligha létezik, a lényeg nem ez, hanem az, hogy az eddig retikülökbe rejtett sajtokat és zsebbe csent hatos anyákat vizslató érdi csávóról kiderült: arc, hadd szóljon.

Különben is csak töltődtünk e 165 nap alatt. Ildivel együtt örültünk, amikor kiderült, hogy Jerzy észrevette az ő „emberi oldalát is”, miként pompás érzés volt hallani, hogy Béci és Gombi megtalálta a „közös hangsúlyt”.

Azon a Balázs-mondaton sem gondolkoztunk sokat, miszerint „egyvalaki döntheti el, hogy ki nyerjen: önök a tévé előtt”, kivált, mert az RTL és a Cool Tv részesített bennünket ennél szebb pillanatokban is. Mondjuk, akkor, amikor az éjszakai társműsorban Gáspár Győző műsorvezetőként igyekezett beszélgetni Fekete Pákóval és Terry Blackkel: „Jerzy se nem cigizett, se nem ivott, hát baszni se baszott” – összegezte a villakó mindennapjait Terry, hogy aztán a diszlexiás Győző hülyére röhögje magát, amint Pákó képernyőre vetített SMS-t próbál fölolvasni a műsorban.

Viszont ocsúdni sincs idő; keddtől következik az Alekosz feleséget keres című, feltehetően álrealityként besorolható, nem mellesleg hetek óta reklámozott műsor, amely előtt akkora feszültségben várták a címszereplő igenjét-nemjét, amekkora bizonytalanság azt övezi, hogy a köztársasági elnök aláír-e bármit, amit az orra alá tolnak.

Vasárnap éjszaka egy ország könnyebbült meg, hogy Alekosz elvállalta. Balázs, szóljatok már a fodrászotoknak.

Terítéken Alekosz
Terítéken Alekosz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.