Munka közbeni szundikálásért büntették meg a rendőröket

Rovigo olasz város majdnem teljes rendőri állományát bűnösnek találta az olasz legfelsőbb bíróság, miután azon kapták őket, hogy alszanak munka közben.

A vádak még 2008-ra nyúlnak vissza, amikor az akkor 22 rendőrből álló állomány ahelyett, hogy a város utcáin járőrözött volna éjszakánként, a rendőrőrsön vagy a járőrkocsikban aludt – írja a Local.

A gyorsreagálású osztag tisztjeiről van szó, akiket akkor riasztanak, ha utcai bűnügyek, verekedés, rablás vagy gyilkosság ügyében gyorsan kell intézkedni a helyszínen.

A sumákolás akkor derült ki, mikor Amalia du Ruocco felügyelő poloskákat helyezett el az őrsön és a járőrkocsikban.

A rendőrök azt állították, hogy rendesen végezték a feladatukat azzal érvelve, hogy reagáltak a riasztásokra. A GPS-adatok alapján azonban az autóik egész éjjel álltak.

Először a velencei bíróság marasztalta el a szundikáló járőröket 2014-ben, az ítélet ellen fellebbeztek. Azonban a másodfokú bíróság is egyetértett a döntéssel.

A rendőrök arra hivatkoztak, hogy a lehallgatásuk sértette a magánéletüket. Védekezésüket azonban a bíróság groteszknek és abszurdnak titulálta, rámutatva arra, hogy a járőrkocsik nem számítanak a magánélet színtereinek, hiszen ez a munkahelye nemcsak a szolgálatban lévő járőröknek, de a feletteseiknek is. 

Az érintett rendőröket 10 hónaptól két évig terjedő szabadságvesztésre ítélték. Tekintettel azonban a bírósági költségekre és arra, hogy milyen régóta húzódik az ügy, a büntetésüket egyelőre felfüggesztették.

Még büntetett előéletűnek sem minősülnek majd az olasz jog egy részletszabálya miatt. A klauzula értelmében mentesülhet a büntetett előélethez fűződő következményektől, akit először ítélnek el, és a kiszabott büntetés nem éri el a három évet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.