Műlábat nyomtattak egy törpe pingvinnek

Bagpipe (vagyis Duda) a törpepingvin egy horgászzsinór miatt vesztette el a bal lábát.

Az állat még 2007-ben szenvedett balesetet. A törpe (vagy más néven kék) pingvin azóta élt a christchurch-i nemzetközi antaktisz központban - írta a BBC

Szerdán azonban kilenc évnyi ugrándozás és bicegés után új művégtagot kapott. Ő az első új-zéladi, akinek 3D nyomtatóval készítettek protézist.

Egy egészséges lábú törpe pingvin
Egy egészséges lábú törpe pingvin
Daniel Munoz / Reuters

 

Mal Hackett, a pingvinek gondozója a Stuff.co.nz kérdésére elmondta, hogy az elmúlt években különböző módszerekkel próbálták a hiányzó végtagot pótolni. „Ahhoz hogy kiszálljon a medencéből, különböző testrészeit használta, amiket normál esetben nem tett volna. A csőrére vagy az úszóira támaszkodott. Remélem, hogy a művégtag segít majd neki."

A művelet legbonyolultabb része az volt, amíg rávették hogy nyugton maradjon, amíg bescannelik az ép lábát és amikor ráillesztették a csonkra a művégtagot. Eleinte orra esett párszor, mire megszokta a protézist. „A legnehezebb a lábának a szkennelése volt, de az illesztés jobban ment, mint vártam" - mondta a Canterbury-i Egyetem adjunktusa, Don Clucas​, aki számítógéppel megtervezte a protézist. Finomított a modellen és végül kinyomtatta a műlábat.

Némi finomítás azért még elkel. Meg kell oldani, hogy könnyebb legyen a végtag felcsatolása és biztosabban a helyén maradjon. A láb egyelőre műanyagból készült, de a végső változatban egy gumiszerű anyag is lesz, hogy Bagpipe jobban tudja használni a lábát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.