Most az uzsorásokat szorongatják

Két dombóvári uzsorás-ügyben is befejezte a nyomozást a Tolna megyei város rendőrkapitánysága. Az uzsorásokat több év börtön fenyegeti, mivel a pénzt a gyanú szerint zsarolva hajtották be adósaikon.

A 45 éves H. Ferencet és vele egykorú élettársát, K. Ilonát az év elején tartóztatták le minősített (vagyis súlyos fenyegetéssel elkövetett) zsarolás és uzsora bűncselekmény gyanújával. A dombóvári pár évek óta kisebb kölcsönöket - általában 10-20 ezer forintot - adott megszorult embereknek, s az adósok szerint havi száz százalékos kamattal terhelve követelték vissza pénzüket. Aki nem fizetett, azt megfenyegették.

Előfordult, hogy a városban csak „Bazsa" becenéven ismert férfi az utcán karddal hadonászva követelte a pénzt adósaitól. Az előzetes letartóztatásban lévő pár azt elismeri, hogy kölcsönöket adott, ám az uzsorakamatot és a fenyegetést tagadják.

A rendőrség befejezte a nyomozást - tudtuk meg Kitanics Zsuzsától, a dombóvári kapitányság szóvivőjétől. A nyomozók H. Ferenc esetében 18 minősített zsarolás és 20, bűnszövetségben elkövetett uzsora bűncselekmény okán látják indokoltnak a vádemelést. Az erről szóló javaslatot elküldték az ügyészségnek. A férfi élettársát 6 minősített zsarolással és 9 uzsorabűntettel gyanúsítják. A párra 22 sértett tett terhelő vallomást.

"Bazsa" ellen egyébként már 1999-ben is indult hasonló bűncselekmények miatt nyomozás, ám akkor a sértettek utóbb visszavonták vallomásukat, s így a vizsgálatot megszüntették. Most viszont a sértettek kitartottak. Az is a gyanúsítottak ellen szól, hogy bár legális jövedelmük épphogy elérte a minimálbért, a nyomozás során kiderült: költekezőn éltek, s vagyonuk jelentős. Nemcsak egy drága autót helyeztek zár alá, hanem egy ládikót is, amiben 6 millió forint értékű aranyékszert találtak. A fémkazettát "Bazsa" az egyik pécsi rokonánál ásta el, s a nyomozók kalandos úton találták meg a kincsládát.

Ugyancsak minősített zsarolással és uzsora bűncselekménnyel gyanúsítja a kapitányság a dombóvári M. Lászlónét és lányát: ők is havi száz százalékos kamatra adtak hitelt, s a nem fizetőket halálosan megfenyegették. Az 56 éves anya és lánya nyolc sértettnek okozott kárt. A két uzsorás família tagjaira - ha az említett bűncselekmények beigazolódnak - akár nyolc év börtönt is kiróhat a bíróság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.