Mosonmagyaróvárnál megerősítik a védvonalakat

A mezőgazdasági károk elkerülése érdekében a védvonalak ideiglenes erősítésével, szükségtározás nélkül biztosítják Mosonmagyaróvár biztonságát a vízügyi szakemberek - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) kedd reggel.

A Lajtán lehullott nagy mennyiségű csapadék hatására jelentős árhullám vonul le. Vasárnap késő délután a Lajta vízszintje átlépte a harmadfokú készültség szintjét, és tartósan, egész hétfő éjszaka tetőzött 292 centiméteres vízállással.

Kiemelték: bizonyos nagyságú árhullámok esetén Mosonmagyaróvár árvízvédelmi biztonságát csak úgynevezett szükségtározással lehet megoldani, ami azt jelenti, hogy a többletvízhozamot a kijelölt mezőgazdasági területekre vezetik ki. Erre legutóbb 2009-ben volt szükség.

A vízügyi szolgálat megteremtette a szükségtározás és a víz biztonságos kivezetésének feltételeit - közölték. Ugyanakkor hozzátették: szükségtározás esetén a tározó területén jelentős mezőgazdasági károk keletkeznek. Az ideihez hasonló nagyságrendű 2009-es árvíz tapasztalatai alapján ezért az Országos Műszaki Irányító Törzs úgy döntött, hogy szükségtározás helyett a védvonalakat erősítik meg ideiglenesen.

Ehhez már vasárnap a térségbe vezényelték a helyiek mellé a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság 34 dolgozóját. Homokzsákokkal ideiglenes védvonal-erősítéseket építettek ki, stabilizálták a töltéskoronát a kritikus szakaszokon, és folyamatosan elemzik a helyzetet.

A töltések tartós terhelése miatt már szivárgásokat is tapasztaltak, ezért folyamatosan ellenőrzik az árvízzel érintett szakaszokat.

Az apadás várhatóan kedden indul meg, majd szerdán-csütörtökön süllyednek a vízszintek a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szint alá - írta az OVF.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.