Hatalmas felháborodás az auschwitzi tábor párakapui miatt

Heves vitát generáltak az egykori náci koncentrációs tábor látogatóközpontjának újításai, a bejárat fölé helyezett párakapuk.

„Olyan zsidóként, aki sok rokonát vesztette el a holokausztban, ezek a zuhanyok azokra emlékeztetnek, amelyekbe a deportált zsidókat kényszerítették” – nyilatkozta az egyik felháborodott látogató, Meir Bulka a Jerusalem Postnak. – „Minden izraeli nagyon ízléstelennek tartja.”

A múzeum vezetését számos kritika érte, hogy érzékenyebben kellett volna hozzáállnia a témához, ők azonban visszautasítanak minden hasonló célozgatást.

"A Lengyelországot augusztusban sújtó szokatlan hőhullám miatt párakapukat helyeztünk el a múzeum bejáratának közelében" - írták az Auschwitzi Emlékközpont Facebook oldalán. "Nagyon nehéz bármit is mondani a felfedezni vélt történelmi utalásokra a ködpárát képző szerkezetek esetén, ugyanis azok nem hasonlítanak sem a valódi, sem a táborban kialakított, hidrogén-cianid gáz kamrákba juttatására használt zuhanyokra."

A legnagyobb náci megsemmisítő táborban a feltételezések szerint egy millió ember vesztette életét, többségük a speciálisan átalakított zuhanyzókban, ahol hidrogén-cianid gázt engedtek a helységbe víz helyett - írja a CNN.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.