Molotov-koktélos támadás Nagycsécsen - két ember meghalt

Két halálos áldozata és egy könnyű sérültje van annak a támadásnak, amely hétfő hajnalban történt a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, Tiszaújvároshoz közeli faluban, az alig ezer lakosú Nagycsécsen.

Az eddig még ismeretlen elkövetők két, egymással szemközti, romák által lakott házba Molotov-koktélokat dobtak be, majd többször is belőttek az ablakokon, vélhetően sörétes fegyverrel. Az áldozatok, a 40 éves Nagy Tiborné és a sógora, 43 éves Nagy József helyi lakosok. A meggyilkolt asszony férje, Nagy Tibor az eset helyszínén tudósítónknak így elevenítette fel a történteket:

Lakatos Attila Borsod-Abaúj Zemplén megyei cigányvajda telefonál a Dózsa György utcában, ahol éjjel ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak két házra, és két embert lelõttek. A támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nõ a helyszínen életét vesztet
Lakatos Attila Borsod-Abaúj Zemplén megyei cigányvajda telefonál a Dózsa György utcában, ahol éjjel ismeretlenek Molotov-koktélokat dobtak két házra, és két embert lelõttek. A támadásban egy 43 éves férfi és egy 40 éves nõ a helyszínen életét vesztet

- Éjjel alvás közben ért bennünket a támadás. Egy nagy durranásra riadtunk fel, az ablak betört, aztán azonnal lángra kapott a szoba. Amikor az asszony felriadt, azonnal vízért indult, hogy oltsa a tüzet, de ahogy felkelt, akkor érte a halálos lövés. A következő pillanatban hanyatlott a földre a mozgáskorlátozott bátyám, akit fejlövés ért. Engem a hűtőszekrényről visszapattanó sörét az oldalamon megsebesített. De én életben maradtam.

A szemközti házban, amelyet ugyancsak támadás ért, Nagy Tibor öccse, Nagy Ferenc lakik a családjával. Hozzájuk ugyancsak Molotov-koktélt dobtak be vaasárnapról hétfőre virradó éjszaka. Mint megtudtuk, itt a családfő lélekjelenléte mentette meg az épületben tartózkodó élettársa és két kisgyermeke életét. Az ide bedobott Molotov-koktél ugyan nem robbant fel, de Nagy Ferenc azonnal a fal mellé állította felriadt családját, így az ő házukra leadott lövések a sötétben egyiküket sem találták el. Ezután a támadók elmenekültek a helyszínről.

Arra a kérdésünkre, hogy mi lehetett a támadás és az azt követő kettős gyilkosság oka, Nagy Tibor azt válaszolta:

- Nem tudjuk, miért tették ezt velünk. Pénzzel nem tartozunk senkinek, nincsenek haragosaink, így csak arra gondolhatunk, hogy valakik a roma származásunk miatt támadtak ránk.

A rendőrség megkezdte a nyomozást az ügyben.

 


 

A Tiszaújvárostól l0 kilométerre lévő faluban ezren laknak. A falu határában történt tragédia hírére a környékbeli települések cigány önkormányzati vezetői is összegyűltek, akik egyébként már egyeztettek a rendőrséggel még a reggeli időpontban.

 

Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom Borsod megyei elnöke az MTI-vel a helyszínen közölte: két védtelen ember halt meg a támadás során, akik sosem ártottak senkinek. "Hátulról, galád módon követték el a bűncselekményt" - tette hozzá.

A rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda szakértői jelenleg is a helyszínen tartózkodnak, a szemben lévő mezőn is nyomokat rögzítettek. Nagycsécsen nincs kisebbségi önkormányzat. Az összegyűlt környékbeli kisebbségi önkormányzati vezetők egyöntetűen úgy vélik, hogy szélsőséges csoportok vannak a háttérben.

Nótár Zoltán, az igrici kisebbségi önkormányzat vezetője azt mondta, információi szerint az áldozatok sosem álltak összeütközésben a törvénnyel, 50 év körüliek voltak, kiszolgáltatottak és könnyen támadhatóak.

Lakatos Attila, a Borsod megyei vajda is megérkezett a helyszínre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.