„Mókából” molesztáltak több mint kétszáz gyereket

A pakisztáni hatóságok letartóztatták egy bűnbanda hét tagját, akiket azzal gyanúsítanak, hogy részt vettek több mint kétszáz gyerek szexuális bántalmazásában, és az ezekről készült felvételeket zsarolásra használták.

„Rejtett kamerák előtt zaklattak. Egy héttel később visszajöttek, és megmutatták a felvételt. Megfenyegettek, hogy ha nem engedelmeskedem, megmutatják a videót az iskolatársaimnak” – nyilatkozta a BBC-nek egy pakisztáni fiú, akivel öt éve, 11 éves korában erőszakoskodtak.

A kelet-pakisztáni Pandzsábban egy 15 tagú csoport legalább 280, tizennégy év alatti gyereket bántalmazott szexuálisan. Tetteikről videofelvételt is készítettek, amivel a gyerekek hozzátartozóit zsarolták. A banda hét tagját hétfőn letartóztatták.

Az áldozatok hozzátartozói szégyenükben eltakarják arcukat, csak így hajlandóak beszélni a történtekről
Az áldozatok hozzátartozói szégyenükben eltakarják arcukat, csak így hajlandóak beszélni a történtekről
Mohsin Raza / Reuters

„Elkövettünk néhány hibát, mikor tinédzserek voltunk” – mondta egyikük a felvételekre utalva. A gyanúsított tagadta a vádakat, de elismerte, hogy olykor felvételeket készítettek, amelyeket aztán megmutattak egymásnak. „Csak a móka kedvéért” –tette hozzá. A The Nation lahori lap értesülései szerint a férfiak leitatták vagy elkábították áldozataikat – köztük hatéves gyerekeket – és felvették a bántalmazást. Gyakran a gyerekeket is megzsarolták, akik engedve a nyomásnak, pénzt és ékszert loptak a szüleiktől, hogy elkerüljék a felvételek nyilvános közlését. A gyanú szerint néhány videót külföldi pornográf oldalakon értékesítettek.

A The New York Times értesülései szerint az első feljelentések júliusban érkeztek, ám a hatóságok nem vettek róluk tudomást, ezért a múlt héten több százan demonstráltak Kelet-Pakisztánban, azzal vádolva meg a rendőrséget és a politikusokat, hogy figyelmen kívül hagyják a vádakat.

A pandzsábi tartományi tisztviselők azt mondják, eddig hét esetben kaptak bejelentést a hatóságok szexuális visszaélésekről és „mindössze” 30 videofelvétel van a birtokukban. A pedofília tabutémának számít Pakisztánban, de a mostani botrány felrázhatja a döntéshozókat. A gyermekek szexuális zaklatása különösen az elhagyatott régiókban jellemző. Becslések szerint 2014-ben több mint 3500 bántalmazás történt Pakisztánban, kétharmaduk vidéken. A legnagyobb veszélyben még mindig a hajléktalan és kiszolgáltatott sorsú gyermekek vannak. Saba Sadiq, a tartományi gyermekvédelmi hivatal vezetője úgy írta le az ügyet, mint „Pakisztán történetének legnagyobb gyermekbántalmazási botrányát”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.