Biztonságot akartak, de csak nőtt a gyerekeket fenyegető veszély

Hatalmas biztonsági réseket találtak a dél-koreai kormány által finanszírozott gyerekfelvigyázó mobilalkalmazásban. 

A Smart Sheriff nevű app lehetővé teszi a szülőknek, hogy ellenőrizzék a gyerek mobilhasználatát, például naplózza, hogy mikor mire használták a készüléket. Ha pedig meghatározott szavakat észlel, mint „gyilkol”, „nemi erőszak” vagy „öngyilkosság”, akkor értesíti a szülőket – adta hírül a BBC.

Dél-Koreában áprilisban rendelték el, hogy minden gyerek telefonját meg kell figyelni. A 19 év alatti okostelefon-vásárlók készülékére kötelezően feltelepítettek egy alkalmazást, amely kiszűri és blokkolja a károsnak ítélt tartalmakat. A gyerekek megfigyeléséről szóló szabályozás már bevezetésekor vitákat szült, az ellenzői szerint a magánélethez való jog miatt sérül. 

A Smart Sheriffet az ország telekommunikációs cégeinek összefogásával létrejött konzorcium, a Korean Mobile Internet Business Association (Moiba) fejlesztette ki.

Az applikációnak egy tanulmány szerint olyan hiányosságai vannak, ami lehetővé teszi, hogy a gyerek személyes adatai kiszivároghassanak, vagy meghekkeljék a készüléket. A kutatást végzők értesítették a fejlesztőket, akik állításuk szerint a jelzett hibák egy részét azóta javították az utolsó, augusztus 25-én kiadott frissítésben. Ezt azonban független szakértők nem erősítették meg azóta. 

A Torontói Egyetem kutatásában két független biztonsági cég által végzett felülvizsgálat, a Citizen Lab és a Cure53 adatait használták. Ezek azt mutatták, hogy a böngészési előzmények és a személyes adatok sincsenek biztonságban. A szülők által beállított korlátozásokat könnyű kijátszani, és a Smart Sheriff infrastruktúrája sem elég védett. 

A vizsgálat szerint ezek a hiányosságok „lehetővé teszik, hogy a gyerekek megkerüljék a szülői ellenőrzést, a támadóknak pedig azt, hogy hozzáférjenek bármelyik eszközhöz és bele tudnak avatkozni a működésébe”.

„Ez az ügy jól mutatja, hogy a jó szándék hogy tud félresiklani és komoly károkat okozni. Jelen esetben a kormány által támogatott gyerekfelügyelő program valójában nagyobb kockázatnak teszi ki a gyerekeket” – magyarázza a Citizen Lab vezetője, Ron Deibert.

Collin Anderson független szakértő az AP hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy „a Smart Sheriff az a fajta bébiszitter, aki nyitva hagyja az ajtót és bulit tart a lakásban”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.