Mobil intenzív osztály immár Borsodban is

A Miskolcon bemutatott gyerekmentő elsődleges területe Miskolc és Borsod megye, szükség esetén azonban Heves és Nógrád megyében is bevethető.

Csiba Gábor, a Borsod megyei kórház főigazgató-főorvos az MTI-nek azt mondta: "Olyan ez a jármű, mint egy mozgó intenzív osztály. A kórház munkatársai időt nyerve azonnal megkezdhetik a szükséges beavatkozást, vagy magát az életmentést". A mentőautó a műszert és a szakembert viszi a helyszínre, a betegszállítás nem ezzel a járművel történik.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat közös üzemeltetésben indította el az ország első vidéki gyermekmentő kocsiját. Az egység elsősorban súlyos, életveszélyes állapotú gyermekek mentésében és őrzött szállításában jelent óriási segítséget, de szükség szerint bekapcsolódhat egyéb mentőellátásba is.

A jármű a hét minden napján reggel nyolctól, este nyolcig teljesít szolgálatot. Személyzetét egy gépkocsivezető és egy gyermekintenzíves orvos alkotja. Mentéstechnikai eszközei megegyeznek a budapesti rohamkocsi felszerelésével, azaz egyebek mellett újraélesztéshez szükséges felszerelést, defibrillátor-monitor rendszert, számítógép vezérelte lélegeztető gépet, speciális égési kötszereket és mentéshez használható egyéb eszközöket is tartalmaz.

A gyerekmentő csapata szinte bárhol képes felállítani egy kis "mobil intenzív osztályt" és a gyermekeket a legmagasabb szintű ellátásban részesíteni. A jármű menettulajdonságaival alkalmazkodik az észak-magyarországi terepviszonyokhoz, könnyedén bevethető akár a hegyvidék erdei útjain, akár szántóföldeken.

A gyermekmentőorvosi-kocsi október 1-től próbaüzemben működik. Azóta a kocsin a budapesti rohamkocsi orvosai adnak szolgálatot, és ápolói segítenek a gépkocsivezetőknek a speciális gyermekmentő technika elsajátításában. Novembertől azonban már folyamatosan a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek Egészségügyi Központjának (GYEK) orvosai veszik át a munkát.

Az Országos Mentőszolgálat és a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat Közhasznú Alapítvány 1999 óta működik együtt a hazai gyermekmentésben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.