Mit tegyünk, ha bajba kerül kedvencünk?

Este tíz, szokásos sétáltatás a megszokott útvonalon, a megszokott időben. Az egyik pillanatban azonban kutyánk talpa vérezni kezd, valamibe belelépett. Mit kell ilyenkor tenni? Kihez lehet fordulni a kései órában? Az ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ.

– Ha kutyánk vagy macskánk beteg, viselkedése megváltozik. Levert lesz, sokat alszik, nem akar sétálni, játszani, gyakran az étvágya is elmegy, nem eszik, nem iszik – sorolja a figyelmeztető jeleket Dr. Horváth László, a Magyar Állatorvosi Kamara főtitkára. Mint mondja, ha a tünetek huzamosabb ideig fennállnak, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni.

– A testhőmérsékletet a végbélbe dugott hőmérővel lehet megmérni. A normális érték 38–39°C között van. Kb. 39,3°C-ig beszélünk hőemelkedésről, e felett lázról van szó – mondja a szakember.

Mindig legyen tartalékban felírva egy olyan telefonszám, akihez fordulni lehet, ha hirtelen kell segítség
A dog receives treatment from veterinarians at the animal hospital of luxury pet care centre "Irion" in Seoul February 9, 2011. The centre, which has a hospital, luxury hotel, kindergarten, grooming room, training room and a store, all for pets, opened on Wednesday to cater to the rapidly increasing numbers of pet lovers in South Korea. The price of a room at the pet hotel ranges from $36 to $180 each day. REUTERS/Truth Leem (SOUTH KOREA - Tags: ANIMALS SOCIETY ODDLY)

Ha valamilyen sérülés történik, általában az emberi analógiákat kell követni: fertőtleníteni kell a sebet, majd nyomókötést alkalmazva csillapítani a vérzést – mondja Dr. Horváth László, majd hozzáteszi: ezt követően mindenképp orvoshoz kell fordulni. Budapesten négy helyen biztosítanak állandó, 24 órás ügyeletet, folyamatos ellátást. A Budapesti Állatkórház a XIII. kerületben, a Lehel u. 43–47. szám alatt, a Non-Stop Állatorvoskórház a XVIII. kerületben és a Dr. Juhász Tamás Állatkórház a XI. kerületben, a Péterhegyi úton. Ezek mellett felkereshetjük a Szent István Egyetem Állatorvosi Klinikáját is, itt azonban az éjszakai betegellátás alapdíja 30 000 Ft, amely az alapvető klinikai vizsgálatot, továbbá az éjszakai betegellátás rezsi- és munkadíjait foglalja magában.

Azok számára, akiknek nincs autójuk a szállításhoz, megoldást jelenthet az OXYVET Állatorvosi Belgyógyászati Ügyelet, akik házhoz mennek, és 8000 Ft kiszállási díjat kérnek, ehhez jön még hozzá a vizsgálati díj, és természetesen a gyógyszerek, felhasznált anyagok ára.

Ha mégis valamely kórházba szeretnénk eljutni, hívhatunk taxit, ám vérző, sebesült állat szállítását nem mindig vállalják (célszerű előzetesen érdeklődni). Ilyen esetekben megoldást jelenthetnek az ún. állatmentők. Budapesten többen is kínálnak ilyen szolgáltatást, ami tulajdonképpen állatszállítást takar, vészhelyzet esetén viszonylag rövid időn belül házhoz jönnek, majd a legközelebbi állatkórházba szállítják az állatot.

Vass Zoltán
 a 2000-es évek eleje óta foglalkozik állatmentéssel, vállalja beteg állatok szállítását és állatbefogást is. Mint mondja, hozzá kb. 200 hívás fut be naponta, és az a tapasztalata, hogy akkor hívják, ha már nagyon nagy a baj. – Ha vérzést, hirtelen felfújódást, görcsrohamot, remegést tapasztalunk, ha az állat mozgásképtelen, vagy folyamatosan hány, azonnal orvoshoz kell fordulni. Mégis többször találkoztam olyannal, hogy már négy-öt napja ment a kutya hasa, és szombaton éjjel hívtak – mondja.

Vidéken is üzemelnek ügyeletek, a helyi újságokban rendszeresen megjelentetik az ügyeletet ellátó állatorvosok nevét és telefonszámát, de az interneten is megnézhetjük, hová mehetünk, ha baj van.

Dr. Horváth László azt javasolja, mindig legyen tartalékban felírva egy olyan telefonszám, akihez fordulni lehet, ha hirtelen kell segítség. Ebben az állatorvosunk lehet segítségünkre, bátran kérdezzünk tehát rá, kihez lehet fordulni, ha ő épp nem elérhető.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.