Mit igyunk fogszuvasodás ellen?
William R. Aimutis sokak figyelmét fölkeltő tanulmányát az International Dairy Journal közölte. A táplálkozástudomány szakértője a gyermekkori fogszuvasodás és a különböző ennivalók összefüggéseit foglalta össze, és ennek alapján a fogak épségéhez szükséges ismereteket.
A kettő-négyéves amerikai gyerekek közül átlag minden ötödiknek van már lyukas foga, a 6-9 esztendősöknek a fele hordoz szájában szuvas fogakat, és ez az arány a 15. életévben 60 százalékra nő. Magyarországi adatok szerint tízévenként a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodás aránya megkétszereződik.
A dolgozat írója szerint a fogakat károsító táplálkozási szokások terjedése és a dohányzás következtében a szuvas fogak gyakorisága a jövőben még tovább növekszik. Ilyen szempontból a cukorral édesített üdítőitalok jelentik a legnagyobb veszélyt. Ezek nemcsak hizlalnak, hanem tönkreteszik a fogazatot is.
A cukros üdítők rontják a fogak ásványianyag-tartalmát és savas irányba eltolják a szájüreg, a nyál vegyértékét. A száj vegyértéke tejfogyasztás esetén soha nem csökken a kritikus 5,5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne.
A fog zománcából a kor előrehaladásával vesznek az épségéhez szükséges anyagok: a kalcium, a foszfor, a tejben található fehérje és a vitaminok. Főleg a D-vitamin csökkenésének van nagy jelentősége. A fogak egészsége érdekében alapvető szükség van a tej és tejtermékek rendszeres fogyasztására.
A szerző idézi azt a vizsgálatot, amely szerint a gyermekek főleg a reggelivel fogyasztanak tejet és tejtermékeket. Ezzel magyarázható, hogy a nem reggeliző gyerekek fogai lényegesen rosszabbak, lyukas fogaik pedig kezeletlenebbek, mint a reggelt étkezéssel kezdő gyermekcsoportban.
Az egészséges és szép gyerekfogsorhoz sok tejet kell inni, fontos a naponta legalább kétszeri fogmosás és a rendszeres fogorvosi ellenőrzés – tanácsolja a szakember.