Mit egyen az eb?

A boltok kutyaeledel-kínálatát látva könnyen elfogja az embert a bizonytalanság: vajon mi a különbség a más-más árkategóriájú termékek között, és vajon feltétlenül jobb-e az, ami többe kerül?

A kutya táplálékigényét a kora, egészségi állapota és életmódja szabja meg, tehát különbséget kell tenni kölyök, illetve felnőtt vagy idős kutya, házi kedvenc vagy aktív munkakutya között – mondja Papp Viktória okleveles kutyakiképző.

Az üdítő kivételek egyike a kutyabarát Restogabor étterem
Az üdítő kivételek egyike a kutyabarát Restogabor étterem

A háziasítás során az ebek étrendje átalakult ugyan, emésztőrendszerük képes a növényi eredetű táplálékok megemésztésére, feldolgozására is, ám többnyire mégiscsak állati fehérjére (húsra, tojásra, tejtermékekre) és zsírra van szükségük, amit kutyaeledelekből és házi kosztból is megkaphatnak.

Ahogy az embernek, úgy a négylábúaknak is változik a tápanyagigényük (mennyiségét és minőségét is tekintve) a kor előrehaladtával. A kölyköknek például sok fehérjére van szükségük növekedésük, fejlődésük érdekében, viszont a túlzott fehérjebevitel felnőtt korban betegségekhez, vesekárosodáshoz vezethet, és lerövidítheti a kutya élettartamát is.

− Manapság könnyű dolgunk van, hiszen rengeteg jó minőségű kutyatáp van forgalomban, megfelelő beltartalmi értékekkel, hosszú eltarthatósággal. Hátrányuk viszont, hogy a kutyák kevésbé szeretik a tápot, mint a házi kosztot, illetve nem tudjuk, mit tesznek bele, sőt vannak olyan alkotóelemei, amelyek kevésbé hasznosak, például a kukoricadara − mondja Viktória, hozzátéve: − A legfontosabb, hogy kutyánk jó minőségű táplálékot egyen.

A drágább azonban nem mindig jobb. A fehérje és zsír aránya jó kiindulási alap a megfelelő táplálék kiválasztásához (pl. 28 fehérje/20 zsír), de nem mindegy, hogy növényi vagy állati eredetű-e az a fehérje.

− Sajnos sok cég állít elő állati ürülékből és hulladéktermékből fehérjét, ami nem túl biztató. Ezért is nehéz megállapítani a mennyiséget, de a kölykök esetében ez 30 százalék vagy afölötti, felnőtteknél 24-28 százalékos fehérjetartalom tekinthető jónak − mondja a kutyakiképző.

A gyártó megbízhatóságának tehát nem árt utánajárni, mert ha az eledel nem is kifejezetten káros az állat egészségére nézve, a gyér minőségű étel hosszabb időn át tartó alkalmazása miatt hiánybetegségek léphetnek fel, akármilyen sokat is eszik az eb.

A zsírtartalomra azért kell odafigyelni, mert ha rendszeresen és túl sokat kap belőle a kutya, az a hasnyálmirigy egészségét veszélyezteti. Az állatorvosok javaslata szerint a 18-20 százalék az optimális. Emellett a táp nyershamutartalma lehetőleg minél kisebb legyen.

− Az összetevőkben az elsők között a hús szó szerepeljen, de a hús mennyisége érje el legalább a 16 százalékot. Ha a kutya szívesen elfogyasztja, ha megfelelően fejlődik, szőre szép, mozgása egészséges, ha az állat aktív, játékos és nincsenek allergiás tünetei, ha az ürüléke tömör és sötét, akkor jól választottunk. Ha e tulajdonságok megvannak, akkor az eledel márkája, neve teljesen mindegy − állítja Viktória.

Vegyük figyelembe azt is, hogy a konzervek több mint fele víz, tehát sokkal több kell belőle a megfelelő tápérték eléréséhez, mint egy száraztápból. Ezért is drágább az utóbbi, hisz az tovább kitart.

Házi koszton

A házi koszt is megfelelő táplálék a kutya számára, persze csak bizonyos szabályok figyelembevételével. A húst meg kell főzni, ehhez adható kiegészítésképp rizs, zöldségek, tojás és tejtermékek. A kenyér, a krumpli és az olajos ételek viszont nem megfelelőek.

A csontnak, amit a kutyák nagyon szeretnek, sok jó tulajdonsága van, például erősíti a rágóizmokat, tisztítja a fogakat, ám fel is sértheti a szájpadlást, a nyelőcsövet, a gyomrot vagy a beleket, ami komplikációval és költséges műtéti beavatkozással is járhat. A szakértő azt tanácsolja, hogy lehetőleg tömör, lapos csontrészek kerüljenek a kutya tányérjába, de ne főétkezésként, hanem maximum hetente kétszer, jutalom gyanánt. Megfelelő a velős csont és a borda, a vékonyabb csöves csontok, a csirkecsont és a csigolyák viszont gondot okozhatnak. A csirkenyak, a fartő ellenben nyugodtan adható.

Sok eb édesszájú, ám a csoki méreg számukra és könnyen cukorbeteggé válik tőle kedvencünk. A hagyma egyfajta vérszegénységet okozhat náluk, ezért azt is kerülni kell, illetve természetesen az alkohol és a koffein is tiltólistán vannak.

A házi koszton tartott kutyáknak szüksége lehet kiegészítő vitaminokra, ám adagolásuk szabályait be kell tartani – figyelmeztet Viktória: − Az előírtaktól eltérő alkalmazásukból súlyos betegségek következhetnek, úgymint fájdalmas csontkinövés, sántaság, felfekvések.

A kutyák egyébként nem igényelnek változatos étrendet, sőt az heves hasmenéssel járhat az esetükben.

Főleg nagytestű ebek esetében fontos, hogy etetés után pihenjenek, így elkerülhető egy igen fájdalmas halállal járó probléma, a gyomorcsavarodás.

− A gyomorcsavarodás, ha nem vesszük időben észre, biztos halálhoz vezet. Ha kutyánk levert lesz, felfúvódik, kényelmetlenül érzi magát, nehezére megy a lefekvés, öklendezik, akkor forduljunk azonnal állatorvoshoz, mert kellő időben műthető, elkerülve az elhullást. Tehát sétálni is inkább etetés előtt vigyük el kutyánkat – tanácsolja a szakértő.

Az elhízás, amely szintén idő előtti halált okozó betegségek melegágya, elkerülhető a jutalomfalatkák minimalizálásával (sok bennük a kalória, ellenben tápanyag nem igen fordul elő bennük) és az etetési rend betartásával. Kölyköknek a leválasztás után naponta 4-6 alkalommal kell kis mennyiségű ételt adni, majd féléves kor után áttérni a kétszeri étkezésre, ami aztán egy életen át tartható (a vemhesség és a betegség kivételével). Amit a kutya negyed óra elteltével még a tányérjában hagy, azt el kell venni előle, nem helyes, ha állandóan ott van előtte az étel, vízről viszont mindig gondoskodni kell, főleg, ha száraztápot is kap.

Megfelelő kondícióban van az állat, ha nem igazán látszódnak a bordák, inkább csak sejthető a körvonaluk, főleg mozgás közben, de tapintásra azért jól érezhetőek. Ha a gerincoszlop is érezhető és a bordák is csúnyán kilátszódnak, a kutya sovány, bár napjainkban inkább a túlsúlyos kutyák vannak többségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.