Miskolci tűz: közigazgatási eljárás indult

Továbbra is válságos a szombat esti miskolci lakástűzben megsérült 16 éves lány állapota. A városi rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében, szakérők bevonásával vizsgálja a paneltűz körülményeit. Szakértők a vélhetően a lángok gyors terjedését segítő épületszigetelést is vizsgálják.

Továbbra is válságos annak a 16 éves kislánynak az állapota, aki súlyos, életveszélyes szénmonoxid- és füstmérgezést szenvedett a miskolci panelháztűzben. "A betegség kimenetele bizonytalan" - mondta Polgárdi József, a Borsod megyei kórház neurológiai osztályának részlegvezető főorvosa a hétfői konzílium után.

A lányt - aki a szombaton keletkezett tűzben elveszítette öccsét és édesanyját - a kórház stroke, vasculáris és általános neurológiai toxicológiai osztályán kezelik, intenzív ellátásra szorul.

Polgárdi József elmondta, az avasi panelházban történt tűzeset helyszínéről a lánnyal együtt nyolc embert szállítottak kórházba. Négyen enyhe mérgezést szenvedtek, őket másnap gyógyultan hazabocsátottak. Három ember közepes fokú füst- illetve szénmonoxid -mérgezést szenvedett. Egynapos kezelésük és megfigyelésük után őket  is gyógyultan engedhették haza - tette hozzá a főorvos.

Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint a tűz keletkezésének okát eddig nem sikerült pontosan megállapítani, csak annyit, hogy melyik lakásban csaptak fel a lángok, és onnan hogyan terjedtek tovább a felső szintekre.

A keletkezését csak a későbbi szakértői vizsgálatok során lehet meghatározni.

Emlékzettett rá: a bejelentés szombat este nem sokkal fél 10 után érkezett a miskolci rendőrkapitányságra. A Középszer utcai panelházhoz kiérkező tűzoltók azonnal megkezdték az oltást, a mentősök és a rendőrök az emberek mentését, továbbá gondoskodtak a terület lezárásáról.

A tűz oltását nem sokkal vasárnap hajnali két óra után fejezték be. A helyszíni szemlét a balesetveszély miatt reggelre kellett halasztani.
Az anyagi kár megállapítása folyamatban van, de az előzetes tájékoztatások szerint annak mértéke milliós nagyságrendű lehet - foglalta össze az információkat a szóvivő.

A lakók nem tölthették lakásukban az elmúlt két éjszakát, csak napi szükségleti dolgaikért mehettek be oda rendőri kísérettel. Az épület bejáratait rendőrök és városőrök őrzik.

Leskó György, a miskolci polgári védelmi kirendeltség vezetője elmondta, jelentős mennyiségű hulladékot takarítanak, takarítottak el. Az elektromos rendszert ahol csak lehetett már helyreállították, a víz- és gázszolgáltatás visszaadása azonban időbe telik, mert át kell vizsgálni a vezetékeket.

A helyi védelmi bizottság hétfő délután két órakor ül össze, hogy eldöntse a további teendőket.

Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője arról tájékoztatott: a tízemeletes lakóépületet két éve újították fel. Most azt vizsgálják, hogy a renováláskor alkalmazott szigetelőrendszer megfelelt-e az akkor érvényben lévő szabályozásnak. Hangsúlyozta: korábban is volt jogszabály a tűzvédelemre, de a legújabbat, ami jelentős változást hozott, 2008-ban adták ki.

A  panelprogramban szereplő épületek esetében régebben nem kellett bevonni a tűzoltóságot, nagyobb felelőssége volt a felújítóknak, kivitelezőknek. Ezt a házat 2007-ben adták át, de ez nem azt jelenti, hogy itt nem kellett betartani a tűzvédelemre vonatkozó előírásokat - mutatott rá a szakember. Hozzátette: a minősítő intézet vizsgálja a kigyulladt tízemeletes ház komplett szigetelőrendszerét, azaz a kivitelezés szakszerűségét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.