Misi bácsi simogatta a gyerekeket – most elítélték

Szemérem elleni erőszak bűntettében marasztalta el a Pécsi Járásbíróság azt a mohácsi rajztanárt, aki rendszeresen intim testrészein simogatta 6-8 éves tanítványait. A tanárt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték, és eltiltották foglalkozása gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős.

A 48 éves B. Mihályt 2009 februárjában vették őrizetbe. Ennek előzménye az volt, hogy a tanár egyik diákja, egy hatéves kislány az őt meghallgató pszichológus szerint azért szenvedett vizelési panaszoktól, mert  B. Mihály az intim testrészein simogatta. A nyomozók meghallgatták a pedagógus tucatnyi tanulóját, s közülük többen is terhelő vallomást tettek a tanárra. Az ügyészség szemérem elleni erőszak bűntettéért, illetve szerzői jogok megsértéséért emelt vádat B. Mihály ellen. Utóbbi arra épült, hogy a rendőrség a tanár számítógépén nem jogtiszta programokat talált.

Az ügyet először a mohácsi bíróság tárgyalta. Mivel – a kiskorúak védelme érdekében – a nyilvánosság kizárásával folyt a büntetőper, az ügy részleteiről a sajtónak nem voltak hiteles információi. Az első fokon ítélkező bíróság nem látta bizonyítottnak, hogy a pedagógus elkövette a vádiratban szereplő szexuális bűncselekményeket, a szerzői jogok megsértéséért viszont pénzbüntetésre ítélték az akkor már szabadlábon védekező férfit. Az ügyészség és a vádlott fellebbezett, s az ügy a megyei bíróságon folytatódott. A másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte az ítéletet, mivel álláspontja szerint a szerzői jogok dolgában hiba volt elrendelni a zárt tárgyalást, ráadásul B. Mihály védőjének, Magyar Györgynek a meghatalmazása nem volt szabályos.

Ezért újra első fokon indult a büntetőper (Mohács helyett immár Pécsett), s a bíróság ezúttal is a nyilvánosság kizárásával vizsgálta, hogy a vádban szereplő szexuális bűncselekmények megtörténtek-e. A Pécsi Járásbíróság bizonyítottnak látta, hogy B. Mihály 14 alkalommal elkövette a szemérem elleni erőszakot, s ezért két év három hónap szabadságvesztést rótt a tanárra. Mellékbüntetésként véglegesen eltiltották B. Mihályt a szakmájától, négy évre pedig a közügyek gyakorlásától. A szerzői jogsértés vádja alól a bíróság felmentette B. Mihályt. A bíróság kimondta, hogy ha a férfi a büntetése fele részét letölti, akkor feltételesen szabadulhat. Így ha az előzetesben töltött hónapokat figyelembe vesszük, akkor B. Mihálynak még három hónapot kell rács mögött töltenie.

B. Mihály, aki mindvégig tagadta a vádakat, fellebbezett az ítélet ellen, így a verdikt nem jogerős, és a per a Pécsi Törvényszéken folytatódik.

Az első fokon elítélt férfiről tudni kell, hogy évtizedeken át megbecsült képzőművész és tanár volt Mohácson. Grafikái nemcsak itthon, hanem Nyugat-európai, ázsiai és Dél-amerikai tárlatokon is bemutatkoztak. B. Mihály negyedszázadon át vezetett rajzszakkört Mohácson, s tanítványai közül többen is bejutottak a képző- és az iparművészeti főiskolára. Megkérdeztük a tanár volt, s immár felnőtt növendékeit, és ők kivétel nélkül úgy vélekedtek, hogy a gyermektelen pedagógus nem szexuális indíttatással simogatta tanítványait, hanem szeretettől vezérelve, ami azonban kívülálló számára gyakran félreérthető volt. Úgy tűnik, a bíróság – ami indokolását (a már említett okokból) nem osztotta meg a nyilvánossággal – nem félreérthetőnek, hanem bűncselekménynek látta a tanár simogató gesztusait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.