Mire jó a lovak füle?

A kutatók rájöttek, hogy a forgó füleik nem csupán abban segítik az állatokat, hogy időben megneszeljék a rájuk leselkedő ragadozókat.

A lovaknál más feladatot is betöltenek az akár 180 fokban elfordítható fülek. A sussexi egyetem kutatói arra az eredményre jutottak, hogy a lovak gondosan figyelik fajtársaik füleinek irányát. A Current Biology nevű szaklapban publikált tanulmány szerint az állatok fülei igen hasznos kommunikációs eszközként is funkcionálnak.

Juan Medina / Reuters

A kutatók az állatok társas készségeinek kifejlődését vizsgálták. "Arra voltunk kíváncsiak, hogyan beszélgetnek egymással" – mondta Jennifer Wathan kutatásvezető a BBC-nek, aki kollégájával, Karen McCombbal 72 ló viselkedését figyelte meg.

A kísérletben a lovaknak két vödör közül kellett kiválasztani azt, amelyikben a takarmány van. Az állatokkal szemben társaik életnagyságú fényképét helyezték el. Azokban az esetekben, amikor a fotókon szereplő állat fülei és szemei látszottak, a kísérleti alanyok mindig azt a vödröt választották, amelyikre a fotón lévő társaik néztek, vagy amerre azok fülei mutattak. Amikor azonban olyan képpel találták szembe magukat, amelyiken egy kendővel letakarták a lovak fülét vagy szemét, akkor a kutatásban részt vevő állatok teljesen véletlenszerűen döntöttek a vödrök közt. Kiderült tehát, hogy kiemelt jelentőséggel bír számukra a másik ló reakciója.

"Emberközpontú világunkban hajlamosak vagyunk szemet hunyni a forgatható fülek kommunikációban betöltött szerepének fontossága felett. Ezek az állatok rendkívül gazdag társas életet élnek fajtársaikkal. Kapcsolataikban fontos szerepet töltenek be a füleik és a szemeik. Minél többet vizsgáljuk a különböző fajok közti kommunikációt, annál jobban meg kell fontolnunk, hogy a most megfigyelt jelenség mennyiben járult hozzá az állatok kifinomult kommunikációs és társas készségeinek kifejlődéshez" – összegezte a vizsgálat jelentőségét a kutatásvezető.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.