„Ha megerőszakolják, az az ő hibája”

„Egy nőnek joga van azt viselni, amit szeretne” - vallják a ‘MyDressMyChoice', vagyis "Az én ruhám az én választásom" mozgalom tagjai. A férfiak szerint azonban miniszoknyát viselni a férfiak előtt helytelen, mert olyan, mintha nem is lenne rajtuk semmi.

 

Kenyában tömegek vonultak az utcára a nők elleni erőszak miatt.
Kenyában tömegek vonultak az utcára a nők elleni erőszak miatt.
Noor Khamis / Reuters

Tizenegy nappal ezelőtt egy vörös ruhát viselő nőt megtámadtak és levetkőztettek Nairobi közepén, egy buszmegállóban, mert néhány férfi úgy gondolta, öltözködése nem helyénvaló. Egy járókelő felvette a jelenetet a mobiljával és feltöltötte a Youtube-ra. A videó nagy port kavart, gyorsan terjedt a közösségi médiának köszönhetően.

A Kilimani Mums nevű Facebook-csoport is kitette az oldalára, és a tagok úgy döntöttek, mostantól a ‘MyDressMyChoice', vagyis "Az én ruhám az én választásom" hashtaggel osztotják azt meg, hogy hangsúlyozzák, a nőknek joguk van arról dönteni, milyen ruhát viselnek.

Az efféle inzultációk egyébként nem ritkák Kenyában, csak épp a legtöbb esetről nem készül videó, nem kerül a nyilvánosság elé. Egy 2010-es felmérés adatai szerint a lányok 32 százaléka esett már szexuális erőszak áldozatául, a '90-es évek elején pedig rengeteg, a mostanihoz hasonló vetkőztetés történt Kenyában - mondta Christopher Kirwa a The Guardiannek. Mint mondja, a különbség leginkább az, hogy ma már a közösségi médiának köszönhetően az efféle esetekre fény derül és beszélnek róla.

Kirwa egy marketingügynökség vezetője, és mint mondja, mélységesen felháborította, hogy ismert és befolyásos kenyai bloggerek, köztük Robert Alai együttérzését fejezte ki a nőket levetkeztető férfiak iránt. „Többről van itt szó, mint a tanulatlanságról. A közösségi médiában rengeteg nő helyesli azt, ami történt. És az, hogy tanult emberek tömkelege nyilvánítja ezt helyesnek, arról árulkodik, hogy itt valami sokkal nagyobb baj van” - mondta.

Yvonne Kerre, egy ruházati üzletlánc tulajdonosa is hasonló véleményen van. „Kenya egyre szabadabb, egyre liberálisabb, modernebb és vannak, akik ellenzik ezt.”

A tüntetők közül többen miniszoknyát vettek föl, így demonstrálva azért a jogukért, hogy azt viseljenek, amit akarnak.
A tüntetők közül többen miniszoknyát vettek föl, így demonstrálva azért a jogukért, hogy azt viseljenek, amit akarnak.
Noor Khamis / Reuters

Jó néhány templomban téma például az öltözködés, az istentisztelet előtt vagy után a papok a miniszoknya erkölcstelenségét hirdetik.

„Ha megerőszakolják, az az ő hibája” - mondja Naomi Mang'era, aki ellenőrként dolgozik azon a buszpályaudvaron, ahol tizenegy nappal ezelőtt megalázták és bántalmazták a piros ruhát viselő nőt. Az egyik férfi bőszen helyesel, és megjegyzi, Kenya példát vehetne Ugandáról, ahol a miniszoknya viselését betiltották.

S noha egyelőre talán azok vannak többségben, akik ezzel egyetértenek, legalább ezren vonultak az utcára hétfőn, hogy tiltakozzanak a nők elleni erőszak miatt. Miközben a többségében miniszoknyát viselő nőkből álló csapat virágokat szórt a buszmegállóba, ahol a támadás történt, nem messze tőlük férfiak egy csoportja skandálta: „Öltözzetek fel! Nem akarjuk ezt!”

A demonstráció után ismét megtámadtak egy nőt, neki szerencséje volt: egy járőr látta, mi történik, közbelépett és azonnal kórházba szállította az áldozatot.

Moses Ombati, a nairobi rendőrfőnök közölte, hogy a hétfői bűncselekménnyel kapcsolatban 20 embert tartóztattak le és a razziák során további 80 személyt vettek őrizetbe. Ez azonban semmit sem jelent.

Mint a BBC riportere írja, Kenyában nem ritka, hogy a nagy nyilvánosságot kapott ügyekben gyorsan és látványosan intézkednek, de gyakran rengeteg ártatlan kerül a rácsok mögé, mert nem a valódi tetteseket kapják el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.