Mini robotautók versenye ötödször

A környezetet érzékelő szenzorokkal ellátott kiskocsiknak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kell a lehető leggyorsabban és legkevesebb hibával végighaladniuk a verseny rajtjáig titkos pályán.

 Megbízhatóságukat és manőverező képességüket akadálypályán is bizonyíthatják a műszaki egyetemen szombaton immár ötödik alkalommal megrendezett RobonAUT versenyen rajtoló robot kisautók. Húsz, mesterszakos mérnökhallgatókból álló csapat fejleszt a versenyre saját robotautót, jellemzően távirányítású kocsikat alakítanak át önálló döntésekre képes járművekké.

Dallos Györgyi, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának kommunikációs vezetője: „Azok a hallgatók indulhatnak, akik felveszik a robotika című tárgyat; a futamon elért jó eredmény beszámít az eredményükbe. Az első évben mindössze 3-4 csapat indult, ma már általában azért veszik fel a diákok ezt a kurzust, hogy elindulhassanak a versenyen. Egy robotautó megépítése mögött többéves mérnöki tanulmányok és három hónap kemény fejlesztőmunka áll”.

A környezetet érzékelő szenzorokkal ellátott kiskocsiknak önállóan, emberi beavatkozás nélkül kell a lehető leggyorsabban és legkevesebb hibával végighaladniuk a pályán, amelynek nyomvonalát nem ismerik előre, csak a teljesítendő akadályokról - emelkedők, éles kanyarok, kapuk - vannak előzetes ismereteik. A csapatok két kategóriában indulnak: versenyen kívüli kategóriában a már tapasztaltabb visszatérők, míg az alapkategóriában az idén először indulók szerepelnek - olvasható a www.robonaut.hu honlapon.

A 2014-es futamon induló csapatok szellemes nevekkel és logókkal is készültek a versenyre, így rajthoz áll többek között a HamSTAR, a Vonalfaló, a PanzerAbteilung Robotic, a RoboGO!, a Fontolva Haladók és a Hazárdmentesítés lordjai, míg a „senior” korosztályt a BUGBUSTERS és a 3 ütem képviseli majd. A látványos versenyre tavaly ötszáz néző volt kíváncsi, a BME Q épületének aulájában, ahol szombaton 10 és 15 óra között rendezik meg az interneten is követhető futamot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.