Mindenkit lehallgat a Facebook az okostelefonokon keresztül?

Korábban is keringtek városi legendák arról, hogy a közösségi oldal olyan hirdetéseket dobott fel a felhasználóknak, amiket az illetők korábbi beszélgetéseikben említettek. A Dél-floridai Egyetem egy professzora most azt állítja, hogy a jelenség létezik, a Facebook valóban kihallgatja a telefon mikrofonján keresztül, hogy miről beszélgetnek körülötte.

A Facebook elismeri, hogy a telefonra telepített applikáció figyel arra, mi történik körülötte. Ez alatt azonban csak azt értik, hogy megnézi, mit hallgatnak vagy néznek az emberek, és felajánlja, hogy ezzel kapcsolatos tartalmakat posztoljanak.

Kelli Burns tömegkommunikációval foglalkozó kutató szerint a közösségi oldal a telefonok mikrofonját is felhasználja, és a hanganyagot arra használja, hogy célzottabban ajánljon hirdetéseket a felhasználóinak.

Hangosan és artikuláltan beszéljenek, hogy itt a központban is halljuk!
Hangosan és artikuláltan beszéljenek, hogy itt a központban is halljuk!
Albert Gea / Reuters

Próbaképpen a professzor asszony meghatározott témákról beszélt a telefon környékén, majd azt tapasztalta, hogy az ezekhez passzoló hirdetések jelennek meg az oldalon. Burns szerint a módszer nem igazolja teljes mértékben, hogy lehallgat minket a közösségi oldal, hiszen előfordulhat, hogy rá is keresett néhányra az említett témák közül. Úgy véli azonban, nem állna távol a közösségi oldaltól az ilyen.

„A Facebook nem arra használja a mikrofonokkal felvett hangot, hogy azzal a hirdetéseket vagy a hírfolyamot bármilyen módon segítse” – jelentette ki a közösségi oldal szóvivője a The Independentnek. „A hirdetők az emberek érdeklődése és más demográfiai adatok alapján tudnak személyre szabott ajánlatokat kitenni.”

A telefon mikrofonját használó, jelen pillanatban kizárólag az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatást 2014-ben vezette be a Facebook. A közösségi oldal célja az volt, hogy a környezet hangjai alapján fel tudják ajánlani a státusz posztolásakor, hogy milyen zenét hallgat vagy milyen filmet néz az illető.

Dado Ruvic / Reuters

Az újítással kapcsolatban felvetődő számos kérdésre azt válaszolták, hogy a telefon „nem hallgatózik folyton”, és hogy soha nem tárolják a „nyersanyagot”.

A Facebook felhasználói oldalán kifejezetten azt írják, hogy a funkció célja nem a beszélgetések rögzítése, csak arra használják a hanganyagot, hogy azonosítsák, mi történik a telefon körül.

Lehetőség van ugyanakkor a telefon mikrofonjának kikapcsolására, vagyis hogy a Facebook ne tudja használni. Mindössze be kell állítani a készüléken, hogy a Facebook ne férhessen hozzá a mikrofonhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.