Szombat délutáni hóhelyzet: a legjobb otthon

Hófúvások miatt katasztrofális helyzet alakult ki az ország több megyéjében; a helyenként kétméteresnél is magasabb hótorlaszok miatt több főút és vasútvonal is járhatatlan. A rendőrég arra kér mindenkit: ha tehetik, maradjanak otthon. Folyamatosan frissítve.

Egy veszélyes anyagot szállító kamion megcsúszott és átszakította a szalagkorlátot szombaton, az M7-es autópálya szabadbattyáni szakaszán. Sérülés nem történt, a műszaki mentés idejére lezárták az autópálya Siófok felé vezető sávját - közölte Németh-Kész Mónika, a Fejér megyei védelmi bizottság szóvivője. Tájékoztatása szerint a tartálykocsi tartalmát át kell fejteni egy másik tartályba, a műszaki mentés idejére az érintett útszakaszt le kellett zárni.

Nincs kiút

Terelésre nincs lehetőség, s mivel mind az M7-esen, mind a 7-es főúton nagy a torlódás, a rendőrség kéri, a közlekedők kerüljék el az érintett útszakaszt. Egy könnyű és egy súlyos sérültje van annak a balesetnek, amely ugyancsak az M7-esen, a Balaton felé vezető sávban történt a Váli-völgyben, ahol egy személyautó rohant bele hátulról egy másik kocsiba. Az erős szél újabb hótorlaszokat épített, s további három - a Bodmér-Vértesboglár, a Dég -Káloz és a Lovasberény-Csákvár közötti - út vált járhatatlanná Fejér megyében.

Lépésben Vas felé

A Győrt Sopronnal összekötő 85-ös főút Nagycenk és Pereszteg közötti szakaszán egy kamion keresztbefordult szombat kora délután, egy másik teherautó pedig Fertőszentmiklós térségében árokba csúszott, emiatt mindkét szakaszon félpályára szűkült a forgalom, a járművek lépésben tudnak csak haladni - tájékoztatta a rendőrség az MTI-t. A 86-os főúton Belednél feloldották a több órán át tartó útzárat, miután a három összecsúszott kamion műszaki mentése befejeződött. A kocsisor lépésben indult el Vas megye felé - mondta Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Az alezredes hozzátette: Csornánál továbbra is érvényben van az útzár, a rendőrök senkit nem engednek a 86-os útra, és a járműveket a 84-es út felé terelik.

Káosz a mellékutakon

A viharos szél miatt egyre nagyobb hóátfúvások lehetetlenné teszik a közlekedést a megye mellékútjain, egyebek között Peresztegnél, Mecsér és Lébény között, valamint Sopronkőhidától az osztrák határ felé. Le van zárva az út Halászi és Dunasziget között, Mosonszentmiklós és Öttevény között, Mosonmagyaróvár és Máriakálnok között.
A közútkezelő zrt. tájékoztatása szerint elzárt település nincsen Győr megyében, minden falut legalább kerülő úton el lehet érni.

Kétméteres hótorlasz a síneken

Szünetel a vonatforgalom Székesfehérvár és Balatonkenese között a Székesfehérvár-Tapolca vonalon hóakadály, valamint egy elakadt motorvonat miatt - közölte a Mávinform l szombaton kora délután az MTI-vel. A Tapolca felől érkező vonatokat Balatonkenesénél visszafordítják, a Budapest-Déli pályaudvarról a Balaton északi partja felé, Tapolcára közlekedő vonatokat pedig Székesfehérvárról indítják vissza. A Székesfehérvár-Tapolca vasútvonalon, Polgárdi és Csajág között a MÁV Zrt. munkatársai kora reggel óta küzdenek a kétméteresnél nagyobb hótorlaszokkal.

Elakadt egy vonat

Még hajnalban, a Balatonfüredről Székesfehérvárra tartó motorvonat elakadt egy magas hótorlasz miatt. A motorvonatot még nem sikerült kiszabadítani, annak ellenére, hogy egy nagyteljesítményű mozdonyt küldtek a helyszínre. Az elakadt vonat 15 utasát azonban kimentették, őket a katasztrófavédelem segítségével Polgárdi-ipartelep állomásra szállították, ahol ételt és teát kapnak. A közlemény szerint Tapolca-Székesfehérvár-Budapest-Déli pályaudvar között részlegesen közlekednek a vonatok, emellett jelentős késések is vannak, és késésekre egész nap számítani lehet. A vasúttársaság azt tanácsolja, akik tehetik, inkább halasszák vasárnapra az utazásukat Tapolca és Székesfehérvár között.

Többszáz autó ragadt a hóban Fejér megyében

Fejér megyében több száz jármű elakadt a hóban, egy tucat útszakasz járhatatlan, és több tíz anyagi káros baleset történt. Iszkaszentgyörgy és Zámoly teljesen el van zárva a külvilágtól. A megyében összehívták a védelmi bizottságot. A rendőrég arra kér mindenkit, hogy ne induljanak el otthonról. Amennyiben mégis útnak indulnak, feltétlenül vigyenek magukkal hólapátot, meleg ruhát, takarót, meleg teát és mobiltelefont, hogyha elakadnának a hóban, azonnal értesíteni tudják vagy a rendőrséget vagy a tűzoltókat.

Türelem, kimentenek

Akik már benn ragadtak valahol a hóban, és ezt jelezték valamelyik hatóságnak, őket arra kérik, legyenek türelemmel, ki fogják őket menteni. A jármű fűtésével azonban spóroljanak, mert lehet, hogy több órát is igénybe vesz, amíg odaérnek a mentőegységek, ugyanis több mentőegység szintén elakadt a hóban.

A rendőrség tájékoztatása szerint járhatatlan a 7-es főút Polgárdinál, a 63-as főút Abánál, a 62-es főút Seregélyes-Szőlőhegynél. Továbbá járhatatlan útszakaszok vannak Bicske és Csákvár, Csákvár-Zámoly-Gánt-Söréd, valamint Zámoly és Székesfehérvár között, Polgárdi-Kiscséripuszta-Kisláng között, Polgárdi és Füle között, Székesfehérvár-Úrhida-Sárszentmihály között, Csór és Várpalota között, valamint Pákozd és Sukoró között. Bisztricz Anett, a székesfehérvári tűzoltóság helyszínen tartózkodó szóvivőjének tájékoztatása szerint több gépkocsi is árokba csúszott a 8-as főutat elkerülő úton, a Csákvár-Lovasberény közötti útszakaszon pedig egy autóbusz kötött ki az árokban. Utasait a tűzoltók igyekeznek minél gyorsabban kiszabadítani.

Járhatatlan az 55-ös út

Hóátfúvás miatt több helyen járhatatlanná vált az 55-ös főút Baja és Csávoly, valamint Csávoly és Felsőszentiván között szombat délelőtt - közölte az a rendőrség. A forgalom több helyen leállt, a rendőrség irányítja a forgalmat - mondta Rákosi Mihály, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes sajtószóvivője. A Magyar Közút Zrt. regionális ügyeletese arról tájékoztatta az MTI-t, hogy több munkagépet irányítottak a térségbe az út járhatóvá tétele érdekében.

Ötven kamion rekedt a hóban a 86-os főúton

Az erős hóátfúvások, miatt lezárták a 86-os főút Beled és Páli közötti mintegy öt kilométeres szakaszát szombat délelőtt - közölték a Magyar Közút Zrt. regionális főmérnökségének ügyeletén. Az érintett útszakaszon az éjszaka összecsúszott kamionok mentése még tart. A feltorlódott forgalmat a Beledet Kapuvárral összekötő útra terelik.  A rendőrség szerint kritikus a helyzet a 86-os főúton Páli és Répcelak között, ahol mintegy 50 kamion megrekedt. Kocsis Tünde alezredes, a Győr-Moson-Sopron megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense közölte: a Győr felől közlekedő járműveket a rendőrség Csornánál a 85-ös főútra tereli.  Az elakadt járműveket a tűzoltóság gépekkel, csörlőkkel, daruval menti. Nehezen járhatók a Mosonmagyaróvár környéki mellékutak is, mivel a 60-70 kilométer óránkénti viharos erejű szél újból és újból visszafújja az utakra a letakarított havat. Le van zárva a Mecsér és az 1-es út közötti szakasz , illetve a Mosonszolnok és az országhatár közötti út. Elzárt település azonban nincs Győr-Moson-Sopron megyében, valamennyi község kerülő úton megközelíthető - tájékoztatott a Magyar Közút ügyeletese.

Extrém busójárás

Kötelezővé tette a hólánc használatát az 56-os úton Bátaszéknél a közútkezelő, a korábban lezárt 6-os főút elkerülő szakaszán sem lehet közlekedni - közölte a közútkezelő és a rendőrség az MTI-vel. A 6-os főút Dunaföldvár és Paks közötti szakasza továbbra sem járható - mondta Varga Gábor főhadnagy, a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztje. A hóátfúvások miatt lezárták a Madocsa, Bölcske felé vezető utat is, így a 6-os érintett szakaszát nem lehet elkerülni - tette hozzá. Kötelezővé tették a hólánc használatát az 56-os úton, Bátaszék és Furkótelep között, ahol az úttest folyamatosan takarítása ellenére 10 percen belül újabb hóátfúvások keletkeznek - közölte az MTI-vel Varga Zoltán, a közútkezelő régiós ügyeletese. A rendőrség arra hívta fel a figyelmet, hogy hóakadályokkal számolhatnak azok, akik a mohácsi busójárásra a 6-os főutat elkerülve, az 52-es úton, a Duna bal partján szeretnének eljutni.

Zalaszentmárton is felejtős

Hófúvás miatt több útszakasz is járhatatlanná vált Zala megyében, ahol számos jármű csúszott árokba, egy település, Zalaszentmárton megközelíthetetlenné vált - tájékoztatták a közútkezelők szombaton az MTI-t. A hóakadályok miatt le kellett zárni a Vindornyalakra vezető 73164 jelű utat, de járhatatlanná vált a Sényére vezető bekötőút és az Egeraracsa-Pacsa közötti útszakasz. Ez utóbbi esetében az innen leágazó, Zalaszentmártonra vezető egyetlen utat szintén elzárta a hó, emiatt a település megközelíthetetlenné vált.

A hótoló is elakadt

A megyében a 75-ös főúton, Bak és Pacsa között, valamint a 76-oson Zalaegerszegtől a vasi megyehatárig hóátfúvások miatt a reggeli órákban volt nehézkes a közlekedés, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő úton. A Magyarszerdahely és Újudvar közötti mellékút, valamint Zalakomár és a somogyi megyehatár közti szakasz a reggeli órákban járhatatlanná vált, de Nagykanizsa környékén több mellékútvonal is csak egy nyomon járható. Magyarszerdahelynél a hótolót is traktor segítségével tudták kihúzni a feltornyosult hó fogságából.

Sónedves M7-es

Az Állami Autópályakezelő diszpécsere arról számolt be, hogy Zalában az M7-es autópálya és az M70-es autóút burkolata többnyire sónedves, de a hóátfúvások több helyen gondot okozhatnak a közlekedőknek. Az éjszaka folyamán több kisebb baleset is történt, de egyik esetben sem kellett lezárni a sztrádát a forgalom elől.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: éjféltől reggelig kilenc esetben kértek segítséget kicsúszott járművekhez a megyében dolgozó tűzoltóktól, személyi sérülés azonban sehol nem történt. Zalaegerszeg határában, Ságod és Andráshida között egy pótkocsis teherautó műszaki mentéséhez vonultak ki reggel, míg a többi esetben személyautókhoz hívták őket, a legtöbb esetben Keszthely térségében.

Erősítés Vas megyében

A vasi katasztrófavédelmi igazatóságon operatív törzs alakult a helyzet kezelésére, amely a megyei védelmi bizottság elnökének vezetésével ülésezik - mondta az MTI érdeklődésére Tömböly Ágnes sajtóreferens. A  rendőrség teljesen lezárta a 86-os főút Szombathely és Csorna közötti szakaszát, tette hozzá. A védekezésben a katasztrófavédelem, a rendőrség, a polgári védelem és a katasztrófavédelem működik együtt. A forgalom terelésére kirendelték a rendőrség készenléti szolgálatának szombathelyen lévő egységeit is, az ideiglenes parkolókban meleg teával kínálják az úton rekedt sofőröket.

A legjobb otthon

Létai Réka, a Magyar Közút Kht regionális ügyeletese elmondta: erős észak-északnyugati szél fúj, a főutak Vas megyében nehezen de járhatók, a mellékutak havasak, csúszósak, mindenütt kell számítani hóátfúvásokra. Továbbra sem lehet közlekedni a Mersevát-Kemenesszentmárton, valamint az Izsákfa-Nemeskocs közötti úszakaszon, és lezárták a Bük-Bő-Tompaládony közötti utat is. Több alsórendű út csak egy nyomon járható a megyében; a közútkezelő arra kéri a lakosságot, aki csak teheti, ne induljon útnak.

Rendőri felvezetéssel a 6-oson

Rendőri felvezetéssel egy nyomvonalon közlekedhetnek a személyautók a 6-os főúton Pakstól északra, egészen a Dunaföldvár fölötti szakaszig - közölte szombat délben a Magyar Közút regionális ügyelete az MTI-vel. Tájékoztatása szerint a szombat reggel teljesen lezárt szakaszt a személyautók előtt egy nyomvonalon megnyitották, a tehergépjárművek azonban továbbra sem közlekedhetnek. Hozzátette: az út szélén kamionok vesztegelnek, a hótorlaszok helyenként meghaladják a másfél métert.

Járhatatlan utak a Bakonyban is

A viharos erejű szél hóval "rakta meg" a Veszprém és Tapolca közötti főutat; a megyeszékhely és Tótvázsony közötti szakaszt lezárták - tájékoztatott Pej Gábor, a megyei közútkezelő kht. ügyeletes. Járhatatlan az Ősi-Berhida, az Ősi-Várpalota és a Berhida-Királyszentistván települések közötti útszakasz is. A Bakonyban Olaszfalu és Felsőpere között járhatatlan az út. A hó eltakarítását nehezíti az is, hogy egy kamion keresztbe fordult az úton - mondta az ügyeletes. A Bakony többi útjai járhatók, de nehezen, különösen kritikusak az útviszonyok Bakonybél térségében.

Az  M7-es autópályán a 75-ös km-nél súlyos sérüléssel járó kamion baleset történt
Az M7-es autópályán a 75. km-nél súlyos sérüléssel járó kamion baleset történt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.