Mindenki számára elérhető lesz Anne Frank naplója

Hamarosan bárki olvashatja az interneten Anne Frank híres naplóját, miután egy francia parlamenti képviselő és egy akadémikus ki akarja adni azt. A szerző jogokat birtokló szervezet jogi lépésekkel fenyegetőzik.

A naplót január elsejétől adják ki, 70 évvel a szerző halála után - jelentette be az AFP-nek Olivier Ertzscheid a Nantes-i Egyetem oktatója.

Anne Frank a második világháború alatt írta naplóját. A lány 15 éves korában, a bergen-belseni koncentrációs táborban vesztette életét. Naplója az egyik leghíresebb olyan irodalmi mű, amely a náci korszak borzalmait mutatja be. A napló 1947-es megjelenése óta több mint 30 millió példányban kelt el.

Ertzscheid felháborítónak tartja, hogy olyan antiszemita művek, mint Adolf Hitler Mein Kampfja péntektől közkinccsé válhatnak. A kutató ezért döntött a napló kiadása mellett, amelynek január 1-jétől szintén lejár a szerzői jogi védelme.

Az egyetemi oktató lépését támogató Isabelle Attard francia parlamenti képviselőnő is arra készül, hogy január 1-jén megosztja a napló eredeti, holland változatát - jegyzi meg a Local.

A svájci Baselben székelő Anne Frank Alap ugyanakkor jogi lépésekre készül. A szervezetnél vannak a napló szerzői jogai. Az alap szerint a könyvet legkorábban 2037-ben lehet újra kiadni, ezt pedig a holland bíróság is megerősítette december 23-án. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.