Mindenki hosszabbat akar, pedig az nem jó

Sok ember szeretne magának hosszabb szempillákat, és a kozmetikai ipar erre számos megoldást is nyújt, csakhogy ezek alkalmazása nem feltétlenül tesz jót a szem egészségének.

Nem esztétikai okokból sorakoznak az alsó és felső szemhéj peremén, mégis, a hosszú és dús szempillák mindkét nem esetében kívánatosak. Ennek oka egyrészt az, hogy fiatal korban a szőrzet testszerte erősebb és dúsabb, ami a szempillákra és a szemöldökre is érvényes, a hosszú és sötét szálacskák tehát az ifjúság varázsát, az ártatlanságot és az életerőt szimbolizálják. Tudja ezt régóta a kozmetikai ipar is, mely sorra rukkol elő a legújabb, legextrémebb hatást ígérő szempillaspirálokkal, gyors növekedést ígérő ápoló szérumokkal és mindenféle színben és hosszúságban kapható műszempillákkal.

A pillák funkciója, hogy védik a szemet a szennyeződésektől és a kiszáradástól, ám ahogy az a Georgiai Műszaki Intézet kutatásából kiderült, a kifejezetten hosszú szőrszálak nem nyújtanak nagyobb védelmet. Sőt!

Egy biotechnológiai kutatás során 22 emlősfajnál (a süntől a zsiráfig) mérték meg, hogy a szempillák hossza hogyan aránylik a szemek méretéhez. Mint kiderült, evolúciós alapbeállításként a szempillasor hossza a szem hosszának egyharmada. Ezután készítettek egy szemmodellt állítható hosszúságú pillasorral, majd betették egy szélcsatornába, és megmérték, hogy különböző beállításoknál mennyi por kerül a szembe, és mennyi csarnokvíz párolog el.

A kísérlet igazolta, hogy az 1/3-os szempillahossz szűri ki a legtöbb szennyeződést (mintegy 50 százalékot) és véd leginkább a kiszáradástól, míg az ennél hosszabb szőrszálak esetén a modell sokkal jobban ki volt téve a légáramlatnak – írja a Stern német hírportál.

A kutatók eredetileg az optikai szenzorok öntisztító mechanizmusát akarták fejleszteni, az, hogy az emlősök „gyárilag mértékre szabott" szempillahossza megegyezik és a lehető legnagyobb védelmet nyújtja, véletlenül derült ki. Ez fontos figyelmeztetés a hosszú pillákra áhítozó emberek, főleg a műszempillák állandó fogyasztói számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.